Eurooppa Politiikka

Ruoskademokratiaa Saksassa – Thüringenin pääministeri erosi heti tultuaan valituksi

Thomas Kemmerich. Kuva Sandro Halank / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Poliittisen maanjäristyksen eilen Saksassa aiheuttanut Thüringenin uuden pääministerin valinta on johtanut juuri tehtävän saaneen Thomas Kemmerichin (FDP) pikaiseen eroon. Liberaalijohtaja ilmoitti erostaan ja uusista maapäivävaaleista kello 15 Suomen aikaa. Painostus koko Saksasta eritoten liittokanslerin, CDU:n ja FDP:n johdon voimalla tuotti tulosta.

Thüringenin maapäivät valitsi eilen liberaalipuolueen Thomas Kemmerichin uudeksi hallituksenmuodostajaksi äärimmäisen niukasti, äänin 45-44. Tilanne poliittisten blokkien voimasuhteissa on ollut täpärä tähänkin asti. Vasemmistopuolue Linken ainoan pääministerin Bodo Ramelowin hallitus oli puolestaan hallinnut yhden äänen enemmistöllä (46-45). Viime syksyn vaalien jälkeen uutta hallitusta ei ole kyetty vielä muodostamaan ja Ramelowin hallitus jatkoi toimitusministeriönä.

Kemmerichin valinta CDU:n, FDP:n ja AfD:n äänin aiheutti valtavan painostuksen. Sosiaalisessa mediassa oli kertynyt vastustavaan adressiin torstaina ennen puolta päivää yli 120 000 allekirjoitusta. Kemmerich viittasi tähänkin paineeseen eroilmoituksessaan. Hän kertoi lehdistötilaisuudessa, että keskusteluja FDP:n johdon kanssa oli käyty, mutta ratkaisu tehtiin Thüringenissä.

Paikallinen FDP esittää nyt uusia vaaleja. Vielä aamulla Kemmerich ja puoluejärjestö torjuivat eron ja vaalit. Pikaeron kokenut pääministeri lienee ollut huolissaan Thüringenin yhteiskuntarauhasta. Jo illalla poliisi joutui suojaamaan hänen kotitaloaan mielenosoittajien vierailtua paikalla.

Liittokansleri Merkel ilmoitti, että valinta on ”anteeksiantamaton” eikä paikallisen CDU:n tule osallistua Kemmerichin johtamaan hallitukseen, jolla on AfD:n tuki. CDU:n johtaja Annegret Kramp-Karrenbauer vaati ratkaisun perumista. SPD, Linke ja Grüne vaativat Thüringeniin kaikkien puolueiden hallitusta – ilman AfD:tä. FDP:n puheenjohtaja Christian Lindner matkusti Erfurtiin painostamaan paikallista puoluetta ja pääministeriä. FDP vilautti äärimmäisenä keinona Thüringenin maapäivien valitseman pääministerin erottamista puolueesta.

Saksan evankelisen kirkon viisi piispaa antoi jyrkän lausunnon ja vaati ratkaisun perumista. Thüringenin teollisuuden etujärjestö VWT (Verband der Wirtschaft Thüringens) vaati uusia vaaleja. Viesti tuli myös San Franciscosta, jossa pidettävien ”Photonics West” -fotoniikkamessujen thüringeniläiset edustajat vaativat AfD:n osuuteen viitaten muukalaisvihamielisyyden torjumista. Carl Zeiss Jena on optisen alan kuuluisa edelläkävijä, nykyisin laajemmalle Saksaan levittäytyneenä.

Thüringenin valtiokanslian päällikkö Benjamin-Immanuel Hoff (Linke) luovutti torstaina aamulla viraston Kemmerichille. Lausunnossaan hän ilmoitti pääministerin olevan niiden pääministeri, jotka ”Buchenwaldissa ja muualla murhasivat miljoonia liberaaleja, porvarillisia ja vasemmistolaisia” muita mainitsematta.

Eroava pääministeri Bodo Ramelow käytti myös natsikorttia viittaamalla Adolf Hitlerin ”postaukseen” 90 vuoden takaa. Tämä kun ilmoitti, ettei Thüringeniä voi hallita ilman heitä. Ramelow luopui sangen maltillisesta poliittisesta asustaan epäilemättä kuumissa tunnelmissa. Hän oli Linken ainoa pääministeri ja johtikin puolueensa harvinaiseen vaalivoittoon 7. marraskuuta ollen maapäivien suurin CDU:n romahduksen jälkeen. Poliittisen maanjäristyksen aiheena oleva AfD nousi toiseksi suurimmaksi kaksinkertaistamalla kannatuksensa.

Ramelow viittasi myös Ordungsbundiin, porvarillisten puolueiden ja yhdistysten (mm. DVP, DNVP, DDP ja Zentrum) liittoutumaan, joka v. 1924 vaalien jälkeen muodosti hallituksen. Se perui aiemman vasemmistohallituksen uudistuksia. Seuraavissa vaaleissa 1927 Ordnungsbund ei esiintynyt liittona.

Epäpyhä valinta herätti huomiota maailmalla. Yleisradioyhtiö MDR:n koosteessa mukana ovat muun muassa Financial Times, puolalainen Rzeczpospolita, hollantilainen De Standaard, Neue Zürchner Zeitung Sveitsistä, espanjalainen La Vanguardia ja La Presse de la Mancha Ranskasta. Luonnollisesti saksalaiset, kuten Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Neues Deutschland, Rheinische Post, Mitteldeutsche Zeitung ja Augsburger Allgemeine lukemattomien muiden ohella uutisoivat, kuten Thüringenin paikallinen media.

Lähteet MDR (1, 2), n-tv (1, 2)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa