Eurooppa Talous

Ruotsalainen ekonomisti: ”Ruotsi olisi köyhempi kuuluessaan eurojärjestelmään”

Kuva Antischokke / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Ruotsalainen ekonomisti Björn Olsson uskoo, että maalla menisi paljon huonommin, jos se olisi liittynyt eurojärjestelmään.

Björn Olsson sanoo, että Ruotsi on voittanut yhden vuoden bruttokansantuotteen verran – 4460 miljardia kruunua – ollessaan Euroopan unionin yhteisvaluutan ulkopuolella.

Olsson perustelee SR:n artikkelin mukaan näkemystään Ruotsin taloudellisella kehityksellä vuosien 2003 ja 2017 välisenä aikana. Kyseisenä aikavälinä keskimääräinen talouskasvu on ollut 2,3 prosenttia, mutta eurojärjestelmään kuuluessa se olisi ollut vain 0,7 prosenttia.

– Seurauksena Ruotsin talous on 6-24 prosenttia vahvempi, Olsson toteaa.

Ekonomisti muistuttaa, että todellinen etu paljastuu talouskriisin aikana, jolloin kruunu ja sen valuuttakurssi toimivat ”turvatyynynä.” Kun talous heikkenee, kruunu heikkenee, mikä puolestaan tukee vientiä ja auttaa talouden elpymistä. Näin kävi esimerkiksi vuosien 2008-2009 talouskriisin aikana.

Toisin kuin Suomi, joka joutuu parantamaan kilpailukykyään sisäisillä devalvaatioilla, Ruotsi voi vaikuttaa valuuttansa kurssiin oman keskuspankkinsa kautta. Sisäisellä devalvaatiolla tarkoitetaan toimia, jotka aiheuttavat kilpailukyvyn kohenemisen esimerkiksi palkkoja alentamalla.

Todellinen etu paljastuu talouskriisin aikana, jolloin kruunu ja sen valuuttakurssi toimivat ”turvatyynynä.” Kun talous heikkenee, kruunu heikkenee, mikä puolestaan tukee vientiä ja auttaa talouden elpymistä.

Myös Ruotsissa vaatimukset yhteisvaluutta euroon liittymisestä ovat kasvaneet, mutta Olsson olisi hyvin varovainen asian suhteen.

– Ruotsille aiheutuu eurosta riski, jonka vuoksi talouden matalasuhdanteet syvenevät ja niistä on vaikeampi toipua, ekonomisti muistuttaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa