Eurooppa Talous

Ruotsalainen pankki dumppaa osakkeita odottaessaan myrskyisiä vaaleja ja poliittisen epävarmuuden aikaa

Kuva Pixabay.
Ruotsalainen pankki odottaa epävakaita aikoja Ruotsin osakemarkkinoilla lähestyvien parlamenttivaalien vuoksi.

Ruotsalainen Erik Penser -pankki on myynyt small cap -osakkeensa (pienten yhtiöiden) ja välttää kruunua, kertoo Bloomberg. Pankki odottaa maahanmuuton suurvallassa myrskyisiä aikoja, kun ruotsalaiset siirtyvät vaaliuurnille 9. syyskuuta.

Vaikka Ruotsin osakemarkkinat ovat normaalisti vakaat, pankin mukaan tulevien vaalien vuoksi on syytä olla erityisen varuillaan.

– Onko markkinoilla syytä olla huolestunut ennen näitä vaaleja? Meidän johtopäätöksemme on kyllä, sanoo Jonas Thulin, pankin varainhallinnan päällikkö.

Vaalien jälkeinen poliittinen kenttä hämärän peitossa

Ruotsidemokraatit ovat olleet kovassa nosteessa, mutta SVT:n mukaan ennusteet näyttävät punavihreälle blokille johtoasemaa. Punavihreät olisivat saamassa 39 prosenttia äänistä kun taas allianssi (porvaripuolueiden liittouma) saisi 36,6 prosenttia. Ruotsidemokraatit olisivat SVT:n artikkelissa olevan ennusteen mukaan saamassa 21,6 prosenttia, mutta kannatuskyselyissä haarukka on suuri.

Jäädessään parlamentissa oppositioon Ruotsidemokraatit voivat joka tapauksessa horjuttaa mahdollista uutta punavihreää hallitusta parlamentin äänestyksissä.

Thulinin mukaan pahin skenaario on tilanne, jossa maassa on vähemmistöhallitus ja vaatimukset uusista vaaleista ja budjettitaistelut horjuttavat ja heikentävät sitä. Epävarmuutta lisää myös Ruotsissa viimeisten vuosikymmenien aikana lisääntynyt epätasa-arvo sekä pitkään jatkunut nousukausi, jonka täytyy päättyä joskus.

Kukaan ei vielä tiedä miltä Ruotsin poliittinen kenttä näyttää 10. syyskuuta, mutta ainakin yksi ruotsalainen pankki on vetänyt tilanteesta johtopäätöksensä. Sen mukaan Ruotsin osakemarkkinoilla saattaa olla edessä epävakaat ajat.

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa