Eurooppa

Ruotsalainen rehtori johtaa islamistista puoluetta Somaliassa

Abdirizak Waberi. Kuva Riksdagen.

Islamilainen tiedekoulu Göteborgissa on taas noussut otsikoihin – tällä kertaa rehtorinsa vuoksi. Mies toimii samaan aikaan Somaliassa Muslimiveljeskuntaan kytköksissä olevan puoleen johtajana.

Vuosien taistelun jälkeen Göteborgin islamilainen yksityiskoulu, Tiedekoulu, suljettiin vuoden 2019 lopussa. Samalla koulun valtionavustukset lakkautettiin. Syynä toimenpiteeseen oli koulun opettajien islamistiyhteydet. Koulun opettajien joukossa oli myös ISIS-taistelijoita.

Koulun tilat otti hoitaakseen Römosseskolan, jolla on vastaavia yhteyksiä väkivaltaiseen ekstremismiin.

Koulussa rehtorina toimii Abdirizak Waberi, joka on samaan aikaan Somaliassa toimivan islamilaisen National Unity Party -puolueen johtaja.

National Unity Party Sweden vuonna 2015. Kuva Facebook.

Puolueen on perustanut joissain maissa terroristijärjestöksi luokitellun Muslimiveljeskunnan tiedottaja Abdurahman Abdullahi Baadiyow. Lisäksi puolueella on kytköksiä islamistiseen Milli Görus– järjestöön sekä Muslimiveljeskuntaan.

– Otamme asian vakavasti, sanoo Maria Wassén, Ruotsin koulutarkastusviraston aluejohtaja.

Abdirizak Waberi oli moderaattien (M) jäsen vuosina 2010-14. Nyt hän johtaa Römosseskolan -koulua, joka on saanut vuosien 2012-19 välisenä aikana avustuksia kaikkiaan 370 miljoonaa kruunua Ruotsin valtiolta ja Göteborgin kaupungilta.

Koulutarkastusvirastolla on jo tutkimukset käynnissä koulun toimien suhteen. Virastossa epäillään koulussa harjoitettavan muun muassa sukupuolierottelua. Kaikesta huolimatta koulu sai tänä kesänä luvan laajentaa toimintaansa.

Vuonna 2011 Waberi sanoi SVT:n haastattelussa, että hän ei koske naisen käteen. Hän myös sanoi, että ”naisella on velvollisuutensa kotona”.

– Se itse asiassa kerrotaan koraanin säkeessä. Näin se on ollut, mies hoitaa kaikki talousasiat ja suojaa perhettään. Mies on siis se, joka edustaa perhettä yhteiskunnassa, Waberi sanoi.

Läheet Expressen, Kansalainen.

  • 329
    Shares

Liity kannattajajäseneksi