Eurooppa Talous

Ruotsalainen taloustieteilijä: laiton siirtolaisuus ei ole taloudelle välttämätöntä

Tino Sanandaji
Ruotsalainen taloustieteilijä Tino Sanandaji ei allekirjoita ajatusta, että Ruotsin talous ei pärjäisi ilman siirtolaistyövoimaa, ja sanoo väitettä mielikuvituksen tuotteeksi.

Sanandaji, tunnettu taloustieteilijä joka on aiemminkin puhunut rajoittamattoman massamaahanmuuton seurauksista, kirjoitti Facebook-sivulleen vastineen ruotsalaisen journalistin Åsa Linderborgin väitteeseen, jonka mukaan Ruotsi ei tule toimeen ilman siirtolaisia.

”On fantasiaa, että talous romahtaisi matalapalkka-aloille ajautuvien laittomien siirtolaisten vuoksi,” Sanandaji kirjoitti. ”Ruotsin talous toimi myös aiemmin, kun laittomia siirtolaisia oli paljon vähemmän.”

Hänen mukaansa laittomien siirtolaisten myönteinen vaikutus talouteen ei voi olla merkittävä, koska vain pieni osa heistä työllistyy. ”Laittomat siirtolaiset edustavat pientä osaa työvoimasta, ja heidän osaamisensa ovat sellaisia, jotka ovat helposti korvattavissa. Matalat palkat, enneminkin sosiaalisten etujen saajia.”

Siirtolaismyönteisiä nykytrendin mukaisia vasemmistoliikkeitä hän soimasi: ”Laiton sektori häiritsee kilpailua ja syrjäyttää työttömät, jotka hakevat muutamia jäljellä olevia työpaikkoja. Se on haitallista ja ei-toivottua sekä kaiken lisäksi perinteinen vasemmistokin vastustaa tätä.”

Sanandaji luonnehti vasemmistopuolueiden politiikkaa ”siirtolaiskultiksi”: ”He romantisoivat laitonta työvoimasektoria ja palkkojen polkemista, ja väittävät vielä että talous tarvitsee matalapalkkaista alaluokkaa.”

Taloustieteilijä syyttää vasemmistoa uuden köyhälistön luomisesta, jota vastaan Ruotsi on taistellut sosiaalisten projektien kautta vuosikymmeniä. Hänen mukaansa Ruotsin vasemmiston mantra talouden romahtamisesta ilman siirtolaisia on kopio Yhdysvalloista, missä siirtolaisuutta tukevien mukaan Yhdysvaltojen talous romahtaisi ilman siirtolaisuutta.

Euroopan taloustieteilijät eivät ole hyväksyneet väitteitä massamaahanmuuton aikaansaamista eduista taloudelle. Ruotsalainen Johan Javeus on sanonut, että siirtolaisuus on Ruotsin taloudelle vahinkoa aiheuttava ”tikittävä aikapommi”.

Saksassa työllisyyttä tutkiva IAB kertoi raportissaan massamaahanmuuton aiheuttavan haittaa talouskasvulle pitkällä tähtäimellä, ei suinkaan parantavan sitä.

Breitbart

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit