Eurooppa Rikos

Ruotsalaiset suunnittelivat terrori-iskua Etiopiaan

Addis Abeba. Kuva Li56741 / Wikimedia Common / CC BY-SA 4.0

Kolmen Ruotsissa asuvan miehen epäillään osallistuneen Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurlähetystöä vastaan tähdätyn ​​terrori-iskun suunnitteluun. Hyökkäyksen piti olla kosto amerikkalaiselle drone-iskulle, joka tappoi iranilaisen kenraalin Qassem Soleimanin vuoden 2020 alussa.

Etiopian ja Ruotsin tiedustelupalvelut ovat yhteistyössä pidättäneet 18 ihmistä, 15 Etiopiassa ja kolme Ruotsissa. Kaksi Ruotsissa pidätetyistä on vangittu. Kolmatta vastaan näyttö ei riitä vangitsemiseen.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun Afrikan komentajan amiraali Heidi K. Bergin mukaan Iran on suunnitellun terrori-iskun takana. Suurimman osan pidätetyistä sanotaan olevan iranilaisia, joilla on jonkin eurooppalaisen maan kansalaisuus. Heidän sanotaan matkustaneen Etiopiaan tiedustelemaan Israelin, Yhdysvaltojen ja Arabiemiirikuntien suurlähetystöjä.

Suunnitelmissa oli mukana myös isku Sudaniin.

Etiopiassa viranomaiset törmäsivät pidätysten aikana myös ampuma-aseisiin ja räjähteisiin, joita oli tarkoitus käyttää iskussa.

Terrori-iskun suunnitelmien ”aivot” on 44-vuotias Ahmed Ismail. Ismail on kotoisin Eritreasta mutta asuu Göteborgissa. Hänet pidätettiin joulukuussa 2020, kun hän saapui Tukholman lentoasemalle Arlandaan. Attundan käräjäoikeuden mukaan miestä epäillään terrorismirikosten suunnittelusta ulkomailla.

Juuri ennen Ismailin pidätystä turvallisuuspalvelu ratsasi asunnon Trelleborgissa, jossa asuu eräs 44-vuotias mies. Myös häntä epäillään terrorismirikoksen suunnittelusta.

Iran kiistää osallistumisensa iskun suunnitteluun.

Lähteet Times of Israel, Doku.nu.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit