Eurooppa Politiikka

Ruotsalaisten asenne on muuttunut – ruotsidemokraatit kelpaavat nyt

Kuva News Öresund / Wikimedia Commons / CC BY 2.0

Ruotsalaiset kelpuuttavat nyt ruotsidemokraatit.

Tuoreen tutkimuksen mukaan enemmistö ruotsalaisista hyväksyy nyt poliittisen kanssakäymisen ruotsidemokraattien kanssa (Sverigedemokraterna, SD). Svenska Dagbladet teetti tutkimuslaitos SIFO:lla kyselyn kansalaisten asenteista suhtautumisessa sekä ruotsidemokraattien että vasemmistopuolueen kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Tulos julkistettiin tammikuun puolivälissä. Vastanneista 53 prosenttia katsoi, että ruotsidemokraattien kanssa voidaan olla poliittisessa yhteistyössä, mikäli kulloinkin ollaan asiassa samaa mieltä. Tämän torjui 39 prosenttia vastanneista. Vasemmistopuolueen kohdalla yhteistyön hyväksyi 56 prosenttia, kun sen hylkäsi 33 prosenttia.

Muutos poliittisissa asenteissa on merkillepantava

Muutos medelsvenssonin asenteessa on merkillepantava. Neljä vuotta aiemmin, syyskuussa 2014 uutisoi Ruotsin radion (SR) ajankohtaisohjelma Ekot, että kansalaisten enemmistö hyväksyi ruotsidemokraattien jättämisen normaalin poliittisen kanssakäymisen ulkopuolelle. Tuolloin yhteistyön hyväksyi 25 prosenttia, kun sitä vastaan oli 66 prosenttia.

Joulukuussa 2014, Viattomien lasten aattopäivänä solmivat Ruotsin valtiopäivien kuusi puoluetta niinsanotun Joulukuun sopimuksen (, Decemberöverkommelsen). Sopimus oli sikäli historiallinen, että siinä kaksi kilpailevaa poliittista blokkia sopi sietävänsä toinen toistaan vaalituloksen mukaisesti; sallimatta ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa portinvartijana.

Syyskuun 2018 vaaleja seurannut pattitilanne oli DÖ:n seurausta, vaikka sen poliittinen sitovuus oli jo päättynyt. Väestön parissa ajatellaan laajasti jo toisin.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa