Eurooppa Politiikka Uutiset

Ruotsi harjoittelee Tanskan puolustamista

Försvarsmakten

Tanskalle kuuluvalla Bornholmin saarella Itämeren eteläosassa, harjoitellaan saaren puolustamista Venäjän mahdollisen maihinnousun varalta. Kaksi vuorokautta kestäviin sotaharjoituksiin osallistuu Tanskan kodinturvajoukkojen lisäksi Ruotsin vastaava järjestö Hemvärnet.

Sekä Tanskan että Ruotsin kodinturvajoukot ovat vapaaehtoisista koottuja maanpuolustusjärjestöjä. Niitä voi verrata Suomessa vuoteen 1944 saakka olleeseen suojeluskuntajärjestöön.

Ruotsin Hemvärnet-sotilaitten valmistautuminen ja harjoittelu vieraan maan puolustamiseen on ruotsalaisille merkittävä muutos. Tähän saakka Hemvärnetin tehtävä on ollut suojata kohteita ja toimia vain Ruotsin alueella.

Bornholmin saari on Tanskan itäisin kolkka, ja siksi Venäjän uhka otetaan saarella vakavasti. Vuosina 1945-46 Neuvostoliiton armeija miehitti Bornholmin saarella olevien saksalaisten joukkojen antauduttua.

”Aggressiivinen Venäjä on uhkakuva”, sanoo Bornholmin kodinturvajoukkojen päällikkö Ulrik Skytte. ”Kodinturvajoukkojen täytyy kyetä taistelemaan, väijyttää vihollinen ja tuhota kohteita, kuten droneja”.

Ruotsalaisten osallistuminen sotaharjoituksiin on vasta alkua. Bornholmin kodinturvajoukot uskovat yhteistyön Hemvärnet-järjestön kanssa tiivistyvän Ruotsin liittyessä Natoon.

Lähde SVT

16 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
stetsonlogi

Ruotsalaisten on hyvä alkaa puolustamaan jo nyt tulevaa kotimaataan, että ei sitäkin viedä alta kuten viedään nykyinen. Tanskaanhan se on nyt ruotsalaisten hyvä siltaa pitkin astella ja polttaa silta perässään. Suomeen ei vissiin kannata tulla pakoon kun täällä ”rintamatilanne” on hyvin pitkälti jo Ruotsin kaltainen. Saa nähdä mihin meikäläiset lähtevät hakemaan uutta kotia

Era

Suomalaiset menee tietysti Viroon, kunhan on ensin feministien ja suvakkien toimesta paskottu tämä suomenniemi.

Joku tolkku

Voi anteeksi kauheasti kun kirjoitin niin ilkeän kommentin maailman johtajista. Haukuin heidät kaikki ja Suomen nykyiset päättäjät siinä sivussa. Ukrainalaisten puolesta olin vähän pahoillani, mutta olin väärässä tietenkin taas tapani mukaan. Onneksi on olemassa sananvapaus jonka ansiosta tekstini lensi oikeutetusti ns lauluun. Anteeksi rakastetut johtajamme vielä kerran, hyvin olette asiat hoitaneet. On ollut rauhaisaa sodatonta aikaa jo siitä saakka kun ristiretket loppuivat. Yritän jatkossa olla oikein hyvä kansalainen ja supersuvaitsevainen kiitos ja anteeksi

Ilkka Forsten

Ei voi mitään mutta naurattaa.. Ruotsin oma valtio on jo korviin asti nesteessä turvapaikan hakijoiden riehunnasta, ja nyt mennään puolustamaan Tanskaa. Tämä lähentelee parodiaa jo sitäkin syystä, ettei venäjällä ole mitään mahdollisuutta hyökätä mihinkään kun ukrainan tilanne on päällä, eikä vähään aikaan sen jälkeenkään. Venäjän armeija on vetänyt pohjoisilta sotilaspiireiltään ukkoja ukrainaan, ja nyt ruotsi kunnostautuu olemattoman uhan edessä.

Eikö kukaan uskalla ajatella omilla aivoillaan. Se mitä ukrainassa tapahtuu, tulee vielä eskaloitumaan jolloin venäläisten varastot, miesvahvuus ja kaikki mahdollinen joudutaan venyttämään äärirajoille ja ylikin. Ei niillä ole mitään miljoonien ukkojen reservejä kiväärit kourassa, eikä raskata kalustoa ehditä tehdä samaa tahtia kun niitä tuhoutuu. Se on vaan ajan kysymys koska länsi laittaa peliin avustukset joissa on myöskin lentokoneita, silloin tullan vaiheeseen joka laittaa pisteen iin päälle. Perustelen lentokoneiden lähettämistä sillä, että USA on jo sanonut antavansa 900 kilon JDAM liitopommeja ukrainalle. Ilman lentokoneita niillä ei ole mitään virkaa, joten laskekaa siitä yhteen mitä on tulossa. Saksa lähettää uusinta it kalustoaan torjumaan paitsi dronet, myöskin venäläisten lentokoneita. Kremlin puolella ollaan kohta niin vaikeasti kansalle selitettävän yhtälön edessä, ettei edes putin pysty enää vakuuttamaan ketään.

Se muutaman tunnin mittainen puhe kansakunnan tilasta joka taannoin nähtiin myöskin lännessä, näytti enemmän kuin selvästi miten kuulijakunta mietti aivan muuta, ja ilmeet ei olleet iloisia eikä sotaintoa pursunut miltään kantilta. Päin vastoin, apaattisuus ja tieto siitä että nyt tulee takkiin, ja valtio tulee jäämään vuosikymmeniksi maailman hylkiökastiin, loisti kuin naantalin aurinko.

Onko sitten hyvä?

Venäjällä on suuret sotamateriaalivarastot +sotateollisuus. Lännellä myös USA:lla ne varastot rupee koliseen tyhjyyttään. Ei pidä nyt aliarvioida Venäjää. Se on tehty historiassa aina ja näemmä mitään ei opita. en tarkoita, että niille pitää kumartaa, mutta turha rupee sotaakaan hakemaan. Saadaan vaan oma maa ja infra romuks + paljon kuolleita ja haavoittuneita.

Ilkka Forsten

Materiaaliavarastot voi olla suuret, mutta kysymys kuuluu, miltä vuodelta varastot on. Uusinta kalustoa heilläkään ei ole enää peliin laittaa, ja sota kuluttaa koko ajan laadullisesti merkittävää tarviketta. Venäjä on lisäksi niin skitsofreninen maa, ettei se uskalla ottaa edes rajoiltaan vahvistusta ukrainaan. Jostain kuolan alueelta on siirretty joukko-osastoja nykyiseen sotaan, mutta siinä kaikki. Venäjän sotateollisuus ei pyöri tyhjällä, eikä maa ole samassa tilanteessa jossa se oli toisen maailmansodan aikaan,kun kaikki tuotanto keskitettiin vain sotatarpeisiin. Ei USA;n varastot mihinkään tyhjene. Jos se maa on voinut käydä mittavia ja vuosia kestäneitä sotia milloin missäkin, eikä ne ole tyssänneet tuotannon takkuilemiseen, ei sitä tapahdu nytkään. Eikä USA ole anoa joka aseistaa ukrainaa. Ei venäjänkään kannattaisi olettaa että se kykenee sotimaan koko läntistä maailmaa vastaan.

En minä hae sotaa, minä haen rauhaa, ja NATO on sen tae. Yksikään natomaa ei ole ollut venäläisten kohteena, ei yksikään. Mutta maat joiden venäjä olettaa olevan ilman suojaa ovat koko ajan vaakalaudalla. Moldova ja Transnistria noin äkkiseltään ilmaistuna ovat Kremlin sunnitelmissa venäjän omaisuutta jo nyt, pitäisikö sitä kehitystä katsella sivusta ja suvaita venäjän laajeneminen kohti länttä tekemättä mitään. Ukrainan sotaa ei kannata läheskään niin suuri joukko venäjän kansasta mitä kremlin propaganda esittää. Satuiko huomaamaan että jopa Serbia, joka pitää itseään slaavilaisena veljeskansana, on kaikessa hiljaisuudessa toimittanut aseita ukrainalle. Valko venäjältä on mennyt vapaaehtoisia sotimaan ukrainan riveihin, ja venäjän armeija on liittynyt osastoja putinia vastaan, koska heillä on sukua myöskin ukrainassa. Tämä sota oli vikatikki ja virhearvio joka tulee maksamaan venäjälle suuremmat haitat kuin ukrainalle. Sota päättyy jonakin päivänä, ja silloin ukrainasta tulee natomaa. Se saa apua jälleenrakennukseen, ja sen rajat ovat sen jälkeen koskemattomat. Mitä venäjälle tapahtuu. Se on menettänyt kaikki mahdollisuutensa päästä mukaan kehitykseen joka olisi tehnyt siitäkin maasta ihan normaalin. Paluu neuvostoliitoksi on takapakkia. Sille jää käteen enää yksi kortti, ydinasevarustelun kautta, mutta täytyy muistaa että sitä teknologiaa ei käytetä, ja länsi vastaa samalla mitalla.

Näin se vaan on

Parempi vanhakin kalusto kuin ei mitään kaluastoa.

Ilkka Forsten

Jos varastoista pitää kaivaa T-55 malleja, tai jotain toisen maailmansodan aikaista tykistöä, on suurvalta siinä hantissa ettei se ole enää suurvalta. Pelkän kaluston määrällä ei ratkaista nykysodan lopputulosta. Sen määrittää laatu ja ennen kaikkea hi-tec:n osuus. Sen suhteen länsi on valovuoden venäjää edellä. Se mitä venäjällä ei ole, kantaa nimeä tietovuo. Voi kuulosta oudolta termiltä, joten valotetaan vähän asiaa. Tietovuo on systeemi joka yhdistää kaikki aselajit toisiinsa. Tämä tarkoittaa sitä että ilmavoimat, meri ja maakalusto tietää koko ajan yleistilanteen kehityksen. Se pystyy tarjoamaan toinen tosilleen informaatiota vaikka ei olisikaan mukana suorassa toiminnassa. Tämä ei ole kännykällä soiteltava yhteys, vaan salattu koodaus jota ei venäjän puolella pystytä murtamaan. Ilmassa oleva drone voi siis kertoa etukäteen mitä on vaikkapa panssarien edessä, paljonko siellä on vastustajia ja ilmaista tarkan sijainnin. Tällä mahdollistetaan esimerkiksi tykistön isku alueelle ennen panssarien hyökkäystä. Venäjällä ei ole käytössään vastaavaa menetelmää, jos olisi, se näkyisi jo nyt yleistilanteen kehityksessä. Heidän hyökkäystapansa noudattaa yhä ensimmäisen maailmansodan kaavaa. Rynnätään silmittömästi tappioista välittämättä vihollista kohti, ja tulos on aina huono. Se kuluttaa tolkuttomasti miehiä ja materiaalia, ja toimii lopulta demoralisoivana tekijänä. Venäläisten joukkojen tappioluvut suhteessa saavutettuihin tuloksiin, on järjettömät.

Jostain sekin kertoo ettei venäjän ilmavoimat ole saaneet aikaan ilmaherruutta, joka olisi enemmän kuin tärkeä tekijä. Aivan sodan alussa heillä oli hetken valtikka kourassa, mutta kun ukrainan it kalusto pudotteli koneita, ei lentäjät enää olleetkaan niin innostuneita lentelemään syvälle ukrainan alueelle. Nyt lentoja ei tehdä juuri lainkaan. Venäjä on myöskin menettänyt uusinta panssarikalustoaa tahdilla joka ei ole paikattavissa vanhemmalla kalustolla. Vääjäämättä museokuntoiset vaunut ovat niin helppoja kohteita, ettei edes ukrainan kannata kuluttaa parasta tarjolla olevaa niiden tuhoamiseen.

Mietitään vielä hetki venäläisten sotilaiden toimia sota-alueella. Vaikka edessä on miinakenttä, johon on ajanut jo kaksi tai kolme vaunua, sinne ajetaan yhä mikä hipoo järjenvastaisuutta. Kun sotilas haavoittuu, häntä ei auteta, muut juoksevat karkuun jolla ei ole ainakaan motiivia kohottava vaikutus. Kun lähdetään pakoon, jätetään suuret määrät kalustoa jälkeen mikä on auttanut ukrainaa. Ukraina ei ole käyttänyt tässä vaiheessa sotaa vielä suuria määriä panssareita millään alueella. He ymmärtävät niiden heikkoudet, mutta kun vastahyökkäyksen aika tulee, jota jo valmistellaan, saatamme nähdä jotain mitä emme mekään ole osanneet ajatella. iskut venäjän puolelle on lisääntyneet kaiken aikaa, niitä ei pystytä torjumaan joka lisää edelleen venäläisten joukkojen epävarmuutta yleistilanteesta. isku sinne ja isku tänne, aina kun sitä vähiten odotetaan, kuluttaa henkistä voimavaraa, samalla se on isku vasten putinin kasvoja, sillä hän on toistuvasti vakuutellut olevansa voitolla. Mihin on kadonnut Sergei Lavrov, Melvedev ja moni muu joita kuultiin sodan alussa ? Putin teki itsestään sodanjohdosta vastaavan komentajan, johon hänellä ei ole kompetenssia.

Summa summarum. Yksi hyvä strategisti tiputtaa pelistä kymmeniä miehiä, ei siihen tarvita divisioonaa, ja parempi tilannetaju sekä motiivi puolustaa omaa maata, on ihan eri asia kuin hyökätä jonnekin, kokea tappioita ja uskoa loputtomasti voittoon.

Pekka j

Ei taida osa Ruotsin kaupungeista enää olla Ruotsin viranomaisten hallinnassa, mutta miehityksen voi suorittaa monella tavalla. Mutta vaan yhdellä keinolla se lopetetaan.

kansankodin termiitti

Ruotsissa lienee Suomen valmiuslain kaltaiset kriisilait.

Niiden aktivoimisen ehdoista voisi yrittää päätellä mitä pitää tapahtua jotta siniasuisten peltiautot vaihdettaisiin maastoasuisten plootuvaunuiksi.

Ilkka Forsten

Alle 20mm valmistusmateriaalit on tarkoitettu säilyketölkkeihin.

Eurooppa uinuu ja vajoo

Tanskalla on joku 10 000 henkilön armeija ja oisko Ruotsilla kolme kertaa isompi eli noin 30 000. Euroopan armeijat on täyttä paperia, joka sekin on huonolaatuista.

Hh1488

onnistuis nyt vaikka ihan ensiksi se oman maan sisäisen turvallisuuden puolustaminen.

Letunviuhake

Ei onnistu, kun ei ole mitään halua edes laittaa sisäistä turvallisuutta kuntoon!!! Meillä täällä Suomessa on jo kaikki lähes samassa jamassa kuin Ruotsissa! Ainakin stadissa!

Ilkka Forsten

Jos kohteilla olisi sirppi ja vasara lipussa, niitä voisi jo kokeilla vaikka häätää, mutta kun siellä on puolikuu vihreällä pohjalla, on etnisen profiloinnin uhka niin ilmeinen ettei voi tehdä mitään.

Huru-ukko

Lisäksi se ower the rainbow…..

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa