Eurooppa Politiikka

Ruotsi leikkasi maahanmuuttajien työllistämistukia – työssä käyvien määrä romahti

Maahanmuuttajanaisia Ruotsissa harjoittelemassa työntekoa eläkeläisten ohjauksessa vuonna 2017. Kuva Shutterstock.

Työssä käyvien maahanmuuttajien määrä putosi Ruotsissa viime vuonna. Tilanne on seurausta työvoimapalvelun päätöksestä lakkauttaa verorahoitteisia työllistämistoimia, niin kutsuttuja ”lisäpalveluita”.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat voivat Ruotsissa osallistua ”asettautumisohjelmaan”, jonka tarkoituksena on kotouttaa maahanmuuttaja nopeasti ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.

Viime vuonna Ruotsin työvoimapalvelu (Arbetsförmedlingen) lopetti ”lisäpalvelut”, joiden tarkoituksena oli tukea työntekoa yksinkertaisissa tehtävissä julkisella tai yhteisösektorilla.

SVT kertoo, että seurauksena on ollut maahanmuuttajien työllisyysasteen putoaminen. Vuonna 2018 maahanmuuttajista töitä teki 38 prosenttia, mutta viime vuonna luku oli enää 31 prosenttia.

Työllistymiseksi työvoimapalvelu laskee sekä tuetut että ilman tukia tehdyt työt. Vuonna 2019 vain 6,1 prosentilla uusista maahanmuuttajista oli 90 päivää asettautumisohjelman päättymisen jälkeen työ, jonka olemassaolo ei perustunut tukiin. 24,5 prosentilla oli jonkinlaista tuettua työtä, kuten startup-rahoitteinen työ tai uusi tai ”lisäpalvelu”.

Ruotsin työvoimapalvelun osastopäällikkö Staffan Johansson uskoo, että osasyynä maahanmuuttajien työttömyyden lisääntymiseen on talouden hidastuminen. Hän muistuttaa myös, että tukipalvelut ovat olleet hyvä keino saada maahanmuuttajia töihin tukijakson päätyttyä.

  • 719
    Shares

Liity kannattajajäseneksi