Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsi: Örebro joutuu karsimaan koulumenoista asukasluvun voimakkaan kasvun vuoksi

Kuva Pixabay.

Ruotsalainen Örebron kunta säästää 102 miljoonaa kruunua koulumenoista asukasluvun voimakkaan kasvun vuoksi. Kunnan asukkaista jo lähes viidennes on maahanmuuttajia.

Örebron kunta joutuu karsimaan koulumenoja yli 100 miljoonaa kruunulla, kertoo SVT. Kunnan kouluihin tuli viime vuonna 800 uutta oppilasta, ja nyt kunta joutuu sen vuoksi säästökuurille.

– Kuorimme kerman kakun päältä ja pyrimme sillä pelastamaan lasten ja oppilaiden aktiviteetit, sanoo koulutusohjelmapäällikö Charlotta Karlsson Andersson. Hänen mukaansa rahanpuute johtuu kunnan äkillisestä asukasluvun kasvusta.

Örebron koululaitoksen budjetti on noin 3,5 miljardia kruunua, mutta  opettajien ammattiliiton paikallinen edustaja ja opettaja Svante Tideman ei näe säästöjä mahdollisiksi.

– Tämä on tuho, shokki kaikille. Kaikesta mahdollisesta on jo säästetty paitsi ulkoilupäivistä ja opintokäynneistä, hän sanoo.

– Mitään muita säästökohteita ei enää ole paitsi henkilöstö, ja 100 miljoonaa vastaa noin 200 opettajan virkaa, opettaja muistuttaa.

Ohjelmapäällikkö Anderssonin mukaan noin kolmas säästöistä aiotaan ottaa hallinnosta ja tukiorganisaatioista.

Räjähdysmäistä asukasluvun kasvua – kunnan asukkaista jo lähes viidennes maahanmuuttajia

Örebron kunnan asukasluku on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Nykyään 150 000 asukkaan kunta sai vuonna 2017 noin 1 300 uutta maahanmuuttajataustaista asukasta.

Örebron kunnan asukasluku on kasvanut kiihtyvällä vauhdilla viime vuosikymmenen alkupuolelta saakka. Muualla kuin Ruotsissa syntyneiden osuus kunnan asukasluvusta on jo 17,6 prosenttia eli 26 451 henkilöä.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa