Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsi humanitaarisessa maahanmuutossa EU:n huipulla

Kuva Pixabay.

Pääministeri Stefan Löfven lupasi vuonna 2015, että Ruotsi tulee vähentämään humanitaarisen maahanmuuton EU:n minimitasolle.  Tänään Ruotsi on kuitenkin maailman kärjessä pakolaiskiintiöiden suhteen. Viime vuonna Ruotsi ei kuitenkaan saavuttanut tavoittelemaansa vastaanotettujen määrää. Siksi tänä vuonna vastaanotettavien pakolaisten määrää tulee tilapäisesti kasvattaa.

Yhdysvallat ja Ruotsi olivat viime vuonna eniten maailmassa kiintiöpakolaisia vastaanottaneet maat. YK: n turvapaikkavirasto UNHCR valitsee kiintiöpakolaiset, jotka sijoitetaan noin 30 maahan kaikkialla maailmassa. Ruotsi otti 15 prosenttia eli 3500 kaikista maailman kiintiöpakolaisista vuonna 2020.

Koronapandemian vuoksi määrä oli suunniteltua pienempi: Stefan Löfvenin hallitus oli alun perin luvannut ottaa vastaan ​​5000 kiintiöpakolaista.

Ruotsin hallitus ei kuitenkaan anna koronapandemian häiritä tavoitteitaan pakolaisten vastaanottamisen suhteen. Vuonna 2021 Ruotsi lisää väliaikaisesti kiintiöpakolaisten vastaanottoa 6400:een.

– Hallitus on päättänyt tarjota mahdollisuuden hyvittää sen, mitä käytännön syistä ei voitu toteuttaa viime vuonna, kertoo Oskar Ekblad, pakolaiskiintiöistä vastaava Ruotsin maahanmuuttoviraston osastopäällikkö.

Ruotsin pakolaiskiintiö koostuu henkilöistä, joilla on Syyrian kansalaisuus ja jotka ovat Jordaniassa, Libanonissa, Turkissa tai Pohjois-Afrikassa, sekä henkilöistä, jotka ovat lähtöisin Etelä-Sudanista, Somaliasta, Kongosta tai Eritreasta.

Suomen vihervasemmistohallitus on sitoutunut kuluvan vuoden aikana ottamaan vastaan 1050 kiintiöpakolaista, jotka ovat lähtöisin Syyriasta, Libanonista, Turkista tai Kongosta.

Tanska lopetti kiintiöpakolaisten vastaanottamisen useaksi vuodeksi. Vuonna 2020 Tanska otti yhteensä 200 kiintiöpakolaista, mikä vastaa noin 6 prosenttia Ruotsin määrästä.

Lähteet Nyheter Idag, Kansalainen (1, 2).

Otsikko korjattu 21.2 klo 11:10

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit