Eurooppa

Ruotsi: Saako klaaneista puhua?

Kuva Pixabay.

Ruotsissa on syntynyt kohu rikollisjengien ja etenkin rikollisten klaaniverkostojen lisääntyneistä väkivallanteoista. Asiasta on tullut julkinen puheenaihe poliisiviranomaisten lausuntojen johdosta. Tähän asti aihe on ollut kuuma peruna.

Pääministeri Stefan Löfvén on osaltaan pitänyt yllä herkkähipiäistä virallista asennoitumista. Hän on viimeiseen asti koettanut kiistää lisääntyneen rikollisuuden yhteyden viime vuosina tapahtuneeseen turvapaikanhakijoiden massiiviseen maahanmuuttoon.

Göteborgin alueen poliisipäällikkö Erik Nord nosti hiljattain kissan pöydälle sikäläisten jengitaistelujen vuoksi. Vastakkain olivat Backa-jengi ja klaanipohjainen Ali Khanin verkosto. Keskinäisen ammuskelun lisäksi Angeredin klaani pystytti laittomia tiesulkuja, tarkastaen ajoneuvoissa alueelle saapuvia.

Nord sanoo tähänastisen vaikenemisen perustuneen pelkoon kansanryhmien leimaamisesta. Poliisi sinänsä tunsi rikollisverkostojen, myös klaanien tilanteen, mutta sordiino oli päällä. Viranomaiset ovat aiemmin ottaneet asian varovaisesti puheeksi.

Nyt aihe on kaikkien huulilla etenkin siksi, että keskusrikospoliisin operatiivinen (nykyisin NOA) päällikkö Mats Löfving kertoi syyskuun alussa radion (Ekot) Lauantaihaastattelussa poliisin arvioivan maassa olevan 40 klaanipohjaista rikollisjärjestöä. Ne ovat tulleet maahan rikoksentekoaikeissa, sanoi Löfving. Suora puhe oli sohaisu muurahaispesään.

Poliisijohtaja sanoi myöhemmin, että asiasta on nyt puhuttava avoimesti. Tarvitaan päättäväisiä ja kestäviä toimia yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Poliisin esiintyminen ei miellytä kaikkia.

Södertälje on mainittu eräänä paikkakuntana, jossa klaanipohjainen rikollisuus olisi poliisin näkemyksen mukaan kovaa todellisuutta. Sikäläinen kunnallishallinnon puheenjohtaja Boel Godner (sos.dem) ei jaa poliisin näkemystä. En tee eroa kansallisuuksien välillä, sanoi hän tuoreessa Lauantaihaastattelussa.

Godner toteaa kaupungissa olevan järjestäytynyttä raskasta rikollisuutta, mutta siinä olisi mukana kaikenlaista väkeä. Kuntapäällikkö ei pidä relevanttina suvun tai klaanin merkitystä tässä rikollisuudessa. Poliisin tehtävänä olkoon sen selvittäminen.

Lähteet SVT (1, 2, 3), SR (1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa