Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsi saattaa aloittaa ensimmäisenä Euroopan maana turvapaikanhakijoiden palautukset Syyriaan

Kuva Bene Riobó / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Elokuun lopussa Ruotsin Maahanmuuttovirasto asetti Syyrialle uuden luokituksen, jonka mukaan maan turvallisuustilanne on parantunut. Tästä seuraa muun muassa mahdollisuus aloittaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset Syyriaan.

Käytännössä kaikki syyrialaiset ovat aiemmin saaneet Ruotsista vähintään väliaikaisen oleskeluluvan vuosikausiksi.

Fredrik Beijer, Ruotsin Maahanmuuttoviraston oikeudellisten asioiden johtaja sanoo SR:lle, että Ruotsista voi nyt tulla ensimmäinen Euroopan maa, joka aloittaa turvapaikanhakijoiden palautukset Syyriaan.

– Olemme mahdollisesti tässä asiassa etulinjassa. Koska meihin ei vaikuteta poliittisesti, päätöksentekomme tapahtuu yleensä melko nopeasti. Joten Ruotsi saattaa tulla toimimaan tässä esimerkkinä monille muille maille, Beijer toteaa.

Uusi turvallisuusluokitus luultavasti vaikuttaa aluksi vain pieneen määrään turvapaikanhakijoita. Ensimmäisenä tarkastellaan mahdollisuutta palauttaa Syyriaan rikosten vuoksi karkotettavaksi määrättyjä henkilöitä, joita on Ruotsissa noin kymmenen.

Rauhalliset olot eivät vielä vallitse kaikkialla Syyriassa, joten yhtenä vaihtoehtona on harkittu palauttamista Damaskokseen.

– Olemme miettineet, että jos henkilöllä on epätavallisia taloudellisia resursseja ja jonkinlaisia yhteyksiä Damaskokseen, poikkeustapauksissa suojaa voisi olettaa saavan Damaskoksesta, Beijer sanoo.

  • 1.5K
    Shares