Eurooppa Kulttuuri

Ruotsi: Siirtolaiset käyttävät lapsiavioliittoja matkalippuna Eurooppaan

Kuva Wikimedia Commons

Ruotsin viranomaiset ovat nostaneet esille vakavan monikulttuurisen ongelman. Kolmansista maista Ruotsiin muuttaneet siirtolaiset pakottavat tyttölapsensa avioliittoon ulkomailla asuvien vanhempien miesten kanssa saadakseen miehille eurooppalaisen kansalaisuuden.

Ruotsissa alaikäisten avioliitot ovat kiellettyjä, mutta maa tunnustaa kuitenkin ulkomailla solmitut alaikäisten avioliitot.

45-vuotias turkkilainen sosiaalityöntekijä Zubeyde Demirörs sanoo lapsiavioliittoja käytettävän keinona päästä Eurooppaan.  Hän kertoo Politicolle, että Ruotsissa asuvia tyttöjä lähetetään heidän vanhempiensa kotimaihin solmimaan pakkoavioliitto paljon heitä vanhempien miesten kanssa. Miehet saavat tällä keinolla eurooppalaisen maan kansalaisuuden.

”Ruotsalaiset poliitikot ovat pelkureita”

Demirörs työskentelee kunniaväkivallan uhreille tarkoitetussa suojakodissa. Hänellä on ulkomailla suoritetuista pakkoavioliitoista omakohtaista kokemusta, sillä hänet pakkonaitettiin 15-vuotiaana Turkissa häntä 22 vuotta vanhemmalle miehelle, kun hän oli vasta päässyt yläasteelta Ruotsissa.

Ruotsissa kaavaillaan nyt lakimuutosta, jonka mukaan ulkomailla suoritettuja avioliittoja ei enää tunnustettaisi, mukaanlukien lapsiavioliitot. Samoin aikeissa on kieltää matkustaminen, kun matkan tarkoituksena epäillään olevan pakkoavioliitto tai sukupuolielinten silpominen.

Demirörs ei kuitenkaan ole kovin toiveikas lakimuutoksen suhteen, sillä hänen mukaansa ruotsalaiset poliitikot ovat pelkureita.

– He pelkäävät ottaa periaatteellista asennetta näihin asioihin pelätessään tulevansa leimatuksi kulttuurisesti epäherkiksi, sosiaalityöntekijä Demirörs sanoo.

  • 3.5K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi