Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsi tiukensi turvapaikkaan perustuvan oleskeluluvan ehtoja

Ruotsin eduskunnassa äänestettiin tänään kiistellyn turvapaikkalain puolesta. Kyllä- ääniä kertyi selvästi enemmän: 240 äänesti puolesta, 45 vastaan ja 30 tyhjiä. Sosiaalidemokraatit, Moderaatit (Kokoomus) ja Sverigedemokraatit äänestivät kaikki puolesta ja Miljööpuoleesta enemmistö. Vastaan äänestivät Keskusta ja Vasemmisto. Kristilliset ja Liberaalit jättivät äänestämättä.

Uuden lain myötä turvapaikanhakijoiden tiettyjä ehtoja tiukennetaan mm. siten, että tähän asti automaattisesti tulleet pysyvät oleskeluluvat muutetaan jatkossa määräaikaisiksi ja lupa tullaan uusimaan tarpeen vaatiessa. Tilapäinen oleskelupa taas tiukentaa perheenyhdistämisohjelma avulla tulevien mahdollisuuksia, jossa piilee koko lain suurin kritiikki. Nimittäin Ruotsin vastaanottokeskuksissa on yli 100 000 turvapaikanhakijamiestä ja nämä haluavat sukunsa Ruotsiin.

Laki astuu voimaan kolmeksi vuodeksi ensi kuun heinäkuun alusta.

Hallituksen ensisijainen tavoite on siis vähentää tulijoiden määrää. Maahanmuuttoministeri Morgan Johansson (S) sanoi tiedotustilaisuudessa:

– Vaikka meillä on maailman paras vastaanottosysteemi niin meillä ei ole taikasauvaa, jolla loihdimme lyhyessä ajassa satojatuhansia asuntoja.

Lakia vastaan on järjestetty päivän mittaan isoja mielenosoituksia, joissa lähinnä turvapaikanhakijat ovat protestoineet tiukentuvaa maahantuloa. Lisäksi ollaan väitetty, että laki rikkoo YK:n lastenoikeuksia. Tällä tarkoitetaan tietenkin sitä, että maahantullut jo aikuinen turvapaikanhakijamies ei saa niin helposti kotimaastaan ”lapsiaan” Ruotsiin.

Ruotsi on siis selvästi tiukentanut maahantulon ja maassaolon ehtoja ja ylimääräisen irtorahan jakelu laittomasti maassaoleville on lopetettu. Vuoden alusta rajatarkastukset, sen jälkeen viime kuussa sosiaalitukia ja palautuksia koskeva laki ja nyt ensi kuussa vakituinen oleskelulupa tilapäiseksi.