Eurooppa Politiikka

Ruotsidemokraattien kannatus jo lähellä 30 prosenttia

Jimmie Åkesson. Kuva Politikerveckan Almedalen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ruotsidemokraattien kannatus on kasvanut yli 10 prosenttiyksikköä  toissasyksyn vaaleihin verrattuna lähennellen nyt 30 prosenttia.

Tutkimuslaitos Sentio mittasi tuoreessa mielipidemittauksessa ruotsidemokraattien (SD) kannatukseksi peräti 29 prosenttia. Lisäystä toissasyksyn vaaleihin olisi lähes 12 prosenttiyksikköä. Sosialidemokraattien (S) kannatus olisi pudonnut 21 prosenttiin ja kokoomuksen (M) 17 prosenttiin.

Muiden tutkimuslaitosten mittauksissa ruotsidemokraattien kannatus on niinikään noussut kilpailemaan demarien kanssa suurimman asemasta. Käänne on tapahtunut heinäkuusta 2019 alkaen. Sention mittauksessa tuolloin demareilla oli lähes 26 ja ruotsidemokraateilla lähes 22 prosenttin kannatus. Elokuussa oltiin tasoissa, mutta syyskuussa demarit putosivat 24 ja kilpailija nousi 27,5 prosenttiin.

Sention mittaukset ovat antaneet ruotsidemokraateille usein vaalikannatusta korkeamman lukeman. Kuitenkin trendi ja käänteen ajankohta on sama kuin muillakin. Yli 60 vuotta mittauksia tehneen Sifon tuoreissa lukemissa S ja SD ovat samoissa, niinkään Novuksen ja Ipsoksen mittauksissa. Demoskopilla SD on niskan päällä. Muutamat muut tutkimuslaitokset tekevät puoluekyselyjä harvemmin.

Ruotsissa viimeisimpiä mielipidesiirtymiä pidetään seurauksena rajusti lisääntyneestä jengirikollisuudesta. Pääministeri Stefan Löfvén on väittänyt, ettei vakavalla rikosaallolla olisi tekemistä maahanmuuttoaallon kanssa. Jengirikollisuus, lisääntyneet ampumistapaukset, pommit ja kranaatit, autojen polttaminen ovat kuitenkin yleistyneet juuri viimeisten vuosien aikana.

Asiaan liittyy voimakas vääristymä nuorissa ikäluokissa, joissa on syntynyt poikien ja nuorten miesten jopa 20 prosentin väestöllinen enemmyys tyttöihin ja nuoriin naisiin nähden. Vastaava tilanne aiheuttaa levottomuutta missä tahansa. Väestötutkijat ovat varoittaneet asiasta.

Ruotsidemokraattien kasvaminen muutaman prosentin puolueesta ensin kolmen suuren joukkoon ja nyt tapahtunut siirtymä jopa suurimmaksi heijastelee väestön mielialojen voimakasta muutosta. Tämän on huomannut myös kokoomuksen (M) puheenjohtaja Ulf Kristersson avatessaan poliittisen puheyhteyden Jimmie Åkessoniin (SD), josta on tullut puoluejohtajista suosituin yhdessä kristillisdemokraattien Ebba Busch-Thorin kanssa (KD).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit