Kolumnit

Ruotsin eduskuntavaalikampanjassa maahanmuuttajien integraatio noussee suureksi kysymykseksi

Kuva Pixabay.
Ruotsin syksyn eduskuntavaalikampanja on jo täydessä vauhdissa ja selvää on, että maahanmuuttoon liittyvät asiat ja eritoten tulijoiden yhteiskuntaan sopeutumiseen liittyvät asiat nousevat avainkysymykseksi.

Ruotsalaiseen, ja yleisestikin pohjoismaiseen tapaan, integraation katsotaan velvoittavan vastaanottavaa maata. Ruotsalaisten suuri kysymys on: Miten me voisimme parantaa integraatiota, jotta useampi tulija pääsisi töihin ja mukaan yhteiskuntaan.

Muun muassa SVT lähetti tänään ohjelmaa, jossa ihmiset saivat vastata integraatiokysymyksiin.

Joitakin ajatuksia poimittuna:

– Politiikkojen pitäisi kuunnella niitä ihmisiä, jotka työskentelevät heidän kanssaan, joita pitää integroida. Hyvä integroituminen vähentää rikollisuutta.

– Integraatio toimii todella surkeasti. Tulijoille ei ole asuntoja ja kaikki ajautuvat samalle asuinalueelle. On selvää, että meidän pitää ottaa vastaan ihmisiä, mutta homma pitää hoitaa siten, että ei tule kaaosta ja asiat toimivat.

On selvää, että meidän pitää ottaa vastaan ihmisiä, mutta homma pitää hoitaa siten, että ei tule kaaosta ja asiat toimivat.

– Kielivaatimuksilla voisimme saada jotain aikaan. Hyvä kielitaito lisää mahdollisuuksia integroitua.

– Fokuksen pitää olla koulussa. Ihmisten pitää kokea, että he ovat osa yhteiskuntaa.

– Ihmiset voisivat olla hieman avoimempia ja päästää toisiaan lähemmäs. Se johtaisi siihen, että tulijat kokisivat Ruotsin parempana paikkana elää ja heistä tulisi positiivisempia.

– Integraatio tarkoittaa sitä, että kaikki ihmiset otetaan mukaan yhteiskuntaan.

– Olemme ottaneet vastaan enemmän kuin olemme voineet integroida yhteiskuntaan. Ilman mitään strategiaa integraatiosta aiheutuu kuilu  ja muukalaisvihamielisyyttä.

Suomessa arvioidaan monesti hieman väärin sitä, mitä ruotsalainen maahanmuuttokriittisyys tarkoittaa. Ruotsissa ei ole olemassa sellaista ilmiötä kuin vaikkapa Tornion 2015 syksyn ”Rajat kiinni”- ilmiö. Ruotsalainen maahanmuuttokriittisyys tarkastelee sitä, miten tulijat saadaan integroitua. Ruotsalaisen ajatusmaailman mukaan kuka tahansa voi tulla hyväksi yhteiskunnan jäseneksi, jos hänellä on tarpeeksi hyvät mahdollisuudet integroitua.

Ruotsalainen maahanmuuttokriittisyys on siis tarkastiottaen kriittisyyttä itseä kohtaan, jolloin tarkastellaan omia toimia: ”kuinka voin parantaa tulijoiden viihtyvyyttä”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa