Eurooppa Politiikka

Ruotsin ensimmäinen islamilainen puolue laajenee – tavoitteena muun muassa islam-vastaisuuden kriminalisointi

Kuva Shutterstock.

Ruotsiin vasta perustettu maahanmuuttajapuolue ajaa islamin normalisointia ruotsalaisessa yhteiskunnassa. Puolue haluaa myös kriminalisoida islam-vastaisuuden.

Turkkilaistaustainen Mikail Yüksel erotettiin vuonna 2018 ruotsalaisesta keskustapuolueesta (Centerpartiet) ennen vaaleja. Syynä oli yhteydet turkkilaiseen Harmaat sudet -järjestöön. Järjestön ideologia perustuu turkkilaiseen oikeistoradikalismiin, joka esiintyy eri muodoissa – esille tulee Koraanin kirjaimellinen tulkinta, rasistinen asenne muita kansoja kohtaan, seksismi, homofobia, antisemitismi, autoritarismi, johtajakultti ja väkivaltaisuus.

Yükselin tapaus ei ole ainoa monikulttuurinen ja kiistanalainen tapaus nykyisen Ruotsin politiikassa. Ympäristöpuoleen (MiljöpartiYasri Khan joutui jättämään puolueen kieltäydyttyään kättelemästä naistoimittajaa. Ruotsin Islamilaisen järjestön johtaja ja sosiaalidemokraattisen puolueen (S) hallituksen jäsen Omar Mustafa joutui jättämään puolueen kutsuttuaan puhujiksi antisemiittejä ja homofoobikkoja.

Puolue pyrkii maahanmuuttajavaltaisille alueille

35-vuotias Yüksel on nyt tehnyt paluun politiikan pariin vasta perustamansa islamilaisen Nyans-puolueen johtajan roolissa. Puolueen pääpaikka on Göteborg, mutta Yükselin tähtäimessä ovat myös Malmö, Tukholma, Örebro ja Växjö. Kaikkia edellä mainittuja paikkoja yhdistää maahanmuuttajien suuri osuus väestöstä. Puolue on kampanjoinut myös Angeredissa, Biskopsgårdenissa sekä Hjällbossa.

Yüksel uskoo, että hänen puolueellaan on seuraavissa vaaleissa hyvät mahdollisuudet päästä Växjön kaupunginvaltuustoon, sillä Växjön asukkaista noin 25 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia. Valtuustoon pääsyyn tarvitaan vain noin 1200 ääntä.

Kantavana ajatuksena islamilainen identiteettipolitiikka

Puoluejohtaja Yüksel ei peittele millään lailla, että Nyans-puolue on puhtaasti identiteettipoliittinen puolue. Puolue taistelee islamofobiaa vastaan ja ajaa islam-vastaisuuden kriminalisointia. Nyans puolustaa islamin asemaa ruotsalaisessa yhteiskunnassa muun muassa vaatimalla muslimeille perustuslaissa määritellyn vähemmistöaseman.

Nyans-puolueen syntyyn johtaa looginen polku siitä, että perinteiset puolueet eivät ole hyväksyneet Yükselin ajamaa islamilaista identiteettipolitiikkaa. Puolueen juurtumiselle Ruotsiin on hyvät mahdollisuudet, sillä maahanmuuttajista koostuva laaja äänestäjäkunta haluaa muslimin edustavan heitä ja ajavan islamin asemaa Ruotsissa korostavaa politiikkaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit