Eurooppa Rikos

Ruotsin festariahdisteluissa jättimäinen nousu edellisvuosista

puttefolkred
Ruotsin Yleisradion P3 tekemän tutkimuksen mukaan ovat erilaiset seksuaaliset ahdistelut ja raiskaukset lisääntyneet räjähdysmäisesti kesän festivaaleilla. Niiden voidaan nyt sanoa olevan ihan normaalia arkipäivää.

P3:n tekemässä tutkimuksessa tutkittiin Ruotsin 13 suurinta festivaalia ja 10:ssä olivat rikosilmoitukset lisääntyneet.

Erityisesti seksuaalisesta ahdisteluista tehdyt ilmoitukset ovat lisääntyneet jättimäisesti: kun niitä viime vuonna ilmoitettiin 10 niin tänä vuonna niitä on tehty jo 111 kappaletta.

Tutkimuksessa tulee myös selville, että seksuaalisten ahdistelujen lisääntyminen ei ole yllättänyt ammattilaishenkilöitä, jotka työskentelevät jollain tavalla festariturvallisuuden parissa. Lisen Andreasson Florman, joka on ollut perustamassa Nattskiftet- yhdistystä (”yövuoro”), joka toimii juhlayleisön turvallisuuden parantamiseksi, ei ole yllättynyt:

– Tiesin, että ilmoitukset tulevat lisääntymään, tämä ei ollut minulle mikään uutinen. Meidän pitäisi nyt jo alkaa toimimaan.

Myös festariraiskaukset lisääntyivät. Kun viime vuonna tehtiin rikosilmoitus neljästä raiskauksesta, on luku tänä vuonna 10.

Jotkut festarit kuten Karlstadin Putte i Parken nousee tilastoihin voittajana. Viime vuonna ei yhtään ilmoitusta ja tänä vuonna niitä oli 38. Festarijärjestäjä Niclas Lagerstam kertoo:

– Kerroimme tytöille, että heidän pitää tehdä rikosilmoitus. Teimme ennaltaehkäisevää työtä, mutta tällaiset luvut eivät ole hyväksyttäviä. Tämä ei ole festarien ongelma vaan yhteiskunnallinen ongelma.

SR P3

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit