Eurooppa Maahanmuutto Politiikka

Ruotsin hallitus: enemmän ihmisiä maasta pois

Ruotsin maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (2024). Kuvakaappaus: YouTube.

Viime perjantaina maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard (M) vastaanotti väliraportin ”Maastapoistamispäätösten määrääminen ja tietyt palautuskieltoja koskevat kysymykset”. Siinä ehdotetaan useita toimenpiteitä, joilla kannustetaan useampia maahanmuuttajia lähtemään maasta. Esimerkiksi ne, joiden turvapaikkahakemus on hylätty, eivät saisi jäädä maahan ja hakea sitä uudelleen.

Kyselyssä ehdotetaan, että maastapoistamispäätöksiä (maastakarkotus tai pakkokäännyttäminen) olisi voimassa niin kauan kuin henkilö pysyy maassa. Nykyisten säännösten mukaan maastapoistamispäätöksen saanut maahanmuuttaja voi hakea uudelleen neljän vuoden kuluttua, kun päätös on vanhentunut, mikä tarkoittaa, että monet ihmiset jäävät Ruotsiin, vaikka heillä ei ole oikeutta jäädä maahan.

Viime vuonna 25 prosenttia turvapaikkahakemuksista tuli henkilöiltä, joilla oli aiemmin vanhentunut hylkäävä päätös. Nyt hallitus haluaa, että vanhentumisaikaa aletaan laskea vasta, kun maahanmuuttaja poistuu maasta, ja että sitä pidennetään viiteen vuoteen.

Lisäksi ehdotetaan, että Ruotsiin paluumatkustuskielto voitaisiin joissakin tapauksissa asettaa nykyistä pidemmäksi ajaksi.

”Palautusten lisääminen ja varjoyhteiskunnan torjunta ovat hallituksen tärkeitä painopisteitä. Viime vuonna noin joka neljäs turvapaikkahakemus tuli henkilöltä, jonka tapaus oli jo käsitelty, mutta joka oli kuitenkin jäänyt maahan niin pitkäksi aikaa, että maastapoistamispäätös oli vanhentunut. ”Tutkinnan ehdotus vähentää riskiä, että maastapoistamispäätöksen saaneet henkilöt saattavat jäädä maahan, ja voi sen sijaan edistää sitä, että useammat ihmiset palaavat kotimaahansa”, sanoo maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard.

Vanhentumisaikaa ei poisteta

Tutkija Anita Linder on myös tutkinut, pitäisikö vanhentumisaika poistaa kokonaan, mutta sitä ei pidetä tarkoituksenmukaisena ja sillä voisi olla ”outoja seurauksia”.

”Mielestäni tämä on hyvin tärkeä osa palauttamisen toimivuutta”, sanoo Maria Malmer Stenergard.

Mietintö on nyt lausuntokierroksella, eikä Malmer Stenergard sulje pois sitä, että säännöt voisivat tiukentua entisestään, kun ne tulevat voimaan ehdotuksen mukaan 1. tammikuuta 2025.

Lähde: Samnytt

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos joltakin toppahuulelta on evätty oikeus olla Ruotsissa, ei siinä enää tarvittaisi mitään harkinta-aikaa. Kun bumerangi on tullut, se tarkoittaa sitä että pakkaa hynttyyt ja katoa. Ei mikään laki oikeuta jäämään vuosiksi odottamaan uutta kierrosta. Tämä koko systeemissä on mättänyt kaiken aikaa. Anomus sisään, hylsy, uusi anomus sisään, hylsy, uusi anomus sisään, hylsy.. Ja lopulta parku miten jakamattomia ihmisoikeuksia loukataan, jolloin viherkommunistit ovat tietävinään että YK:n artiklat oikeuttavat kaiken mihin tummahipiäinen vaatimuksensa kohdistaa.

Kauko Aalto

Näkyisi vain ja kuuluisi kolinaa. Koko Eurooppa on astunut sellaiseen miinaan, että ei siitä ole mitään ulospääsyä. Turha on potkia tutkainta vastaan. Vuosisadan lopulla vielä tolkuissaan olevat ihmiset ihmettelevät miksi toimiva hyvinvointiyhteiskunta vaihdettiin monokulttuuriseen kaaokseen. Laskeuduimme aikoinaan alas puusta ja ryhdyimme kävelemään kahdella jalalla, nyt tämä kehitys on vain kuriositeetti ihmiskunnan historiassa, on aika ryhtyä kulkemaan neljällä raajalla ja ryhtyä kipuamaan takaisin puuhun.  

Toni Lajos

Maahanmuutosta ” outoja seurauksia ”, vihdoin sekin asia uskalleta mainita, mutta mihinkään toimiin tuskin ryhdytään edes Ruotsissa, meillä haahuillaan vielä siinä lapsenomaisessa uskossa, että mutiaisten mukanaan tuomat kielteiset seikat ovat vain ja ainoastaan rikkauden kannustimena.

John Quiman

Ruotsissa ollaan oikeassa suunnassa, vähitellen, mutta kumminkin. Koskakohan Suomeen alkaa hiljakseen tulla tolkkua ongelmallisten elättien keräämiseen?

Ilkka

Pikapuoliin, sillä nyt kannattaa muistaa kahden vaalin tulos. Eduskuntavaaleissa vihreät ja demarit saivat lähtöpassit. Presidentinvaalissa demarien Jutta Urpilaisen äänisaalis oli alhaisempi kuin Li Anderssonin. Kuka olisi uskonut vielä reilu vuosi sitten että kelkka kääntyy näin(kin) rajusti.