Eurooppa Politiikka

Ruotsin KD:n seksuaalivähemmistöyhdistys järjestäytyi

Kuva Ted Eytan / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ruotsin Kristillisdemokraateille rekisteröitiin oma seksuaalivähemmistöjen yhdistys ”Avoimet kristillisdemokraatit” (Öppna kristdemokrater). Se oli toiminut aiemmin verkostona ja on nyt järjestäytynyt yhdistykseksi.

Avoimet kristillisdemokraatit järjestäytyi Kristdemokraternan 8.–10. marraskuuta 2019 Uumajassa pidetyn puoluekokouksen aikana. Yhdistys toimii yhteistyössä puolueen ja sen jäsenjärjestöjen kanssa ja tarjoaa niille tietoa seksuaalivähemmistöjen oikeuksista sekä pyrkii saamaan seksuaalivähemmistöjä puolueen jäseniksi. Se pyrkii saamaan myös itselleen jäsenjärjestön aseman, jolloin se olisi rinnastettavissa muun muassa puolueen nuorisojärjestöön.

Avointen kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi valittiin Magnus Kolsjö. Kolsjö on kristillisdemokraatti, joka toimi vuosina 2016–2018 RFSL:n ensimmäisenä varapuheenjohtajana. RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) kuuluu maailman vanhimpiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajaviin järjestöihin ja se on lobannut Ruotsiin mm. samaa sukupuolta olevien avioliiton. RFSL kuuluu samaan kansainväliseen liittoon kuin Suomen Seta.

Kolsjö on aiemmin puhunut KD:n Pride-osallistumisen ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien pakolaisten puolesta sekä vaatinut Ruotsin translain sterilointivaatimuksesta luopumista. Hän kertoo ajaneensa seksuaalivähemmistöjen asioita puolueen sisällä 19 vuoden ajan. Kolsjön mukaan Avoimet kristillisdemokraatit tulee olemaan puolueen foorumi, jolla se voi muodostaa seksuaalivähemmistökysymyksiin kristillisdemokraattisen aatehistorian mukaisia kantoja.

Toisin kuin moni muu Ruotsin sateenkaariaktivisti, Kolsjö vastustaa kuntien sateenkaariliputusta. Hänen mukaansa sateenkaarilippu on poliittinen symboli ja kuntien on oltava puolueettomia. Kolsjö ehdottaa, että sateenkaariliputuksen voisi järjestää kuntien lipputankoihin niin, että kunnat vuokraisivat lipputankonsa Pride-tapahtumien ajaksi. Hän myös vastustaa kuntien ja viranomaisten osallistumista Pride-kulkueisiin, koska ne olisivat kannanottamista. Sen sijaan hän kannattaa niiden osallistumista Pride-tapahtumien muihin tilaisuuksiin kertomaan toiminnastaan. Kolsjö myös puhuu HBT-oikeuksista, ei HBTQ-oikeuksista, koska katsoo, että Q-kirjaimen (”queer”) takana on vasemmistolaisesti värittynyt yhteiskuntateoria, mutta kristillisdemokraatit on oikeistopuolue. Kolsjö määrittelee vastustavansa identiteettipolitiikkaa ja kohtelevansa jokaista yksilönä.

Avointen kristillisdemokraattien poliittinen puhemies on Maria Hansson, joka kuvaa itseään ”KD-kapinalliseksi” ja transaktivistiksi. Hansson oli aiemmin marraskuussa arvostellut kristillisdemokraattien kansanedustajaa Lars Adaktussonia, kun tämä oli puhunut Political Network for Values -verkoston konferenssissa. Konferenssissa puhui myös muun muassa Unkarin perheministeri Katalin Novák. Avoimet kristillisdemokraatit pitää Political Network for Valuesia ääri-ideologiaa levittävänä vihajärjestönä. Avointen kristillisdemokraattien johtohenkilöt vetosivat puolueeseen, että viha ei kuulu kristillisiin arvoihin eikä puoluetta tulisi liittää sellaisiin. Political Network for Values kuvailee itse itseään elämän, avioliiton, perheen ja vapauden arvoja puolustavaksi verkostoksi.

Ruotsin kristillisdemokraateilla on 22 edustajaa valtiopäivillä. Puolueen nykyinen puheenjohtaja Ebba Busch Thor on puolueen ensimmäinen puheenjohtaja, joka on osallistunut Pride-kulkueeseen.

Lähteet Dagen, QX 1, 2, Världen idag

  • 152
    Shares

Liity kannattajajäseneksi