Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsin klaaniyhteisöistä on muodostumassa uusi uhka demokratialle

Kuva Needpix.com.

”Kukaan ei enää hallitse näitä ihmisiä” – pääsyyttäjä Lise Tamm.

Vasta julkaistu raportti paljastaa karun totuuden massamaahanmuuton ja monikulttuurin aiheuttamien rinnakkaisyhteiskuntien vaikutuksesta Ruotsiin.

Ruotsin puolustuskorkeakoulun (FHS) raportissa tutkijat ovat tarkastelleet rikollisten ja rinnakkaisyhteiskuntien vaikutusta paikallisiin yhteisöihin.

– Tämä on iso ongelma, sillä se kaivaa maata oikeusjärjestelmän ja demokratian alta. Se voi pitkällä aikavälillä uhata koko järjestelmää, sanoo Henrik Häggström, Ruotsin puolustuskorkeakoulun analyytikko Svenska Dagbladetille (SVD).

Ammuskelujen ja pommitusten lisäksi esille nousevat klaaniyhteisöt, jotka toimivat niin kutsutuilla kulttuurisesti herkillä alueilla. Häggströmin mukaan edellä mainituilla alueilla rikolliset ekosysteemit korvaavat viranomaisjärjestelmän.

Valtion korvike

Ongelmia syntyy,kun rinnakkaisyhteiskunnat törmäävät yhteen Ruotsin laillisten järjestelmien kanssa. Alueilla, joissa valitsee ”vaikenemiskulttuuri” ja oma laki, ei kutsuta poliisia paikalle rikoksen sattuessa. Sen sijaan klaani vaatii hyvitystä rikoksen tekijältä.

FHS:n mukaan klaaniyhteisöille on tyypillistä joko kokonaan puuttuva tai vain osittain toimiva valtio. Maissa, joissa valtion legitimiteetti on alhainen, syntyy omia rinnakkaisia lakijärjestelmiä.

”Perinteinen konfliktinratkaisu” usein korvaa laillisen järjestelmän ”oikeudenmukaisempana, nopeampana, ja halvempana”.

Klaaniyhteisöt asettavat valtion laillisen järjestelmän vakavaan vaaraan. Ruotsissa esiintyvä väkivalta kuitenkin osoittaa, että klaanijärjestelmä ei klaanien välisten ristiriitojen vuoksi toimi täydellisesti.

”Kukaan ei enää hallitse näitä ihmisiä”

Aiemmin klaanien päälliköt pystyivät pitämään klaanin jäsenet kurissa. Tämä aika on kuitenkin takanapäin.

– Kukaan ei enää hallitse näitä ihmisiä, sanoo pääsyyttäjä Lise Tamm raportissa.

– Väkivallan määrä kasvaa, ammustelut ja räjähdykset tekevät kansalaisille kohdistuvista uhkista paikallisesti konkreettisempia. Selvästi näkyvä väkivalta vaikuttaa viranomaisiin ja muihin yhteiskunnan jäseniin, sanoo FHS: n analyytikko Henrik Häggström SVD:lle.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa