Eurooppa Politiikka

Ruotsin kristillisdemokraatit hyväksyvät Ruotsidemokraatit

Jimmie Åkesson. Kuva Politikerveckan Almedalen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ruotsidemokraatit ovat nyt vihdoin pääsemässä ”kylmästä porstuasta poliittisen tupakeittiön lämpöön”.

Ruotsin politiikassa tapahtuu, vaikka vaaleista on vasta puoli vuotta. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor (KD)  ilmoitti torstaina, että puolue hyväksyy yhteistyön poliittisissa kysymyksissä myös ruotsidemokraattien kanssa – kuten myös vasemmistopuolueen, kunhan asioista ollaan yhtä mieltä.

KD:n ilmoitus otettiin tuohtuneena vastaan

Ilmoitus otettiin tuohtuneena vastaan erityisesti keskustapuolueessa ja liberaaleissa, jotka pari kuukautta sitten ratkaisivat sosialidemokraattien jatkon pääministeripuolueena. Annie Lööf (C) puhuu kristillisdemokraattien ”historiallisesta erehdyksestä”, jonka hän katsoo vahvistavan keskustan omaa kaukonäköisyyttä. Liberaalien Jan Björklundin (L) tapaan hän kutsuu ruotsidemokraatteja muukalaisvihamieliseksi puolueeksi, jolla on uusnatsistiset juuret.

Jonas Sjöstedt (V) on kristillisdemokraattien kannasta pahoillaan, koska vasemmisto pitää ruotsidemokraatteja rasistisena puolueena, jonka legitiimisyys nyt lisääntyy. Muutoin vasemmiston on valmis asiakohtaisesti yhteistyöhön porvarien kanssa. Ruotsidemokraattien (SD) Jonas Åkessonin mielestä kd:n kanta osoittaa poliittista viisautta ja kypsyyttä. SVT:n politiikan toimittaja Mats Knutson sanoo sd:n nyt vihdoin pääsevän kylmästä porstuasta poliittisen tupakeittiön lämpöön.

Normaalin poliittisen yhteistoiminnan paine lisääntyy

Hallitusratkaisua seurannut poliittinen uudelleen asemointi osoittaa, että tällä hetkellä uusi konservatiivinen blokki (M, KD ja SD) kilpailevat tasapainoasetelmassa perinteisen punavihreän (S, V, MP) ja sen uusien liittolaisten (C,L) kanssa valtiopäivien enemmistöstä. Tämä johtuu osaltaan liberaalien ja vihreiden alavireestä, alla äänikynnyksen. Keskusta on menettänyt kannatustaan melkoisesti, kun taas KD on noussut vauhdilla. SD näyttää olevan suurin porvarillinen ja samalla oppositiopuolue.

Kristillisdemokraattien poliittisen siirron vaikutuksia kokoomuksen (M) suunnalta odotellaan. KD hakee uusia äänestäjiä ja samalla lisää painetta Ulf Kristerssonin suuntaan. Kuten koko Ruotsin väestössä, on kannatus normaaliin poliittiseen yhteistoimintaan melko korkealla. Hallitusasiassa painettiin jo samaa nappia.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa