Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsin maahanmuuttovirasto tiukentaa turvapaikanhakijoiden osoitteiden kontrollia

Kuva Needpix.

Ruotsin hallitus vaatii Maahanmuuttovirastoa tarkastamaan turvapaikanhakijoiden osoitteet ja raportoimaan epäiltyjen väärinkäytösten määrän, kertoo Dagens Juridik.

Toimenpide on seurausta keväällä tiukennetuista säännöistä, jotka koskevat turvapaikanhakijoiden omatoimimajoitusta. Tähtäimessä on myös turvapaikanhakijoille myönnettyjen päivärahojen parempi valvonta.

Ruotsin maahanmuuttovirasto ottaa heinäkuun 1. päivästä alkaen käyttöön uusia määräyksiä, joiden mukaan huomioon otetaan myös turvapaikanhakijan itse valitsema asuinpaikka. Jos turvapaikanhakija haluaa asua sosioekonomisesti herkällä alueella, joita myös joskus no go -alueiksi kutsutaan, hän saattaa menettää päivärahansa. Uudet määräykset eivät koske herkillä alueilla jo ennestään asuvia.

Lainsäädäntö astui voimaan tammikuun alusta lukien, mutta sitä aletaan soveltamaan vasta 1. heinäkuuta, mihin mennessä viranomaiset joutuvat ilmoittavat maahanmuuttovirastolle listan edellä mainituista sosioekonomisesti herkistä alueista.

Hallituksen Maahanmuuttovirastolle asettama vaatimus tarkoittaa sitä, että viranomaiset joutuvat muun muassa tarkistamaan, että turvapaikanhakijoiden ilmoittamat osoitteet ovat yksityisosoitteita. Tällä pyritään kitkemään väärinkäytöksiä.

Maahanmuuttoviranomainen joutuu myös raportoimaan, kuinka hyvin uudet asumismääräykset toimivat. Raportointi kattaa epäillyt väärinkäytökset, joissa turvapaikanhakija on ilmoittanut väärän osoitteen parempien etujen toivossa.

– Ei pitäisi olla mahdollista ilmoittaa osoitteekseen vain postilaatikkoa, ja jos joku antaa väärää tietoa päivärahan vuoksi, siitä pitää seurata maksujen keskeyttäminen ja mahdollisesti sakkoja tai kaksi vuotta vankeutta, oikeusministeri Morgan Johansson (S) sanoo.

  • 235
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset