Eurooppa Politiikka

Ruotsin pääministeri kieltäisi rasismin

Stefan Löfven (S). Kuva Olaf Kosinsky / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DE

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvén sanoo, että hallitus teettää selvityksen rasististen järjestöjen kieltämisestä ja rasistisen järjestön toimintaan osallistumisen rangaistavuudesta. Löfvén tiedotti asiasta viime lauantaina Facebook-sivullaan.

Pääministeri Stefan Löfvén (S) sanoo monen havainneen, kuinka ystäviä ja läheisiä kohdellaan eri tavoin syntyperän, ihonvärin tai uskonnon perusteella. Löfvén viittaa Dagens Nyheterin julkaisemaan artikkeliin afrikkalaistaustaisten henkilöiden kokemuksista.

Pääministeri tähdentää, että on tarpeen torjua rasistiset rakenteet ja aatteet, joilla hänen mielestään on jo kauan ollut jalansija Ruotsissa. Tämä vaatii systemaattista ja perusteellista työtä, Löfvén sanoo viitaten hallituksensa toimenpiteisiin jo aiemmin.

Hallitus on valmistellut Ruotsin ensimmäisen rasismin ja viharikosten vastaisen ohjelman ja antanut lääninhallitusten tehtäväksi tiedon ja tietoisuuden lisäämisen, erityisesti työmarkkinoilla afrikkalaisperäisiin kohdistuvasta rasismista.

Löfvén sitoo näkemyksensä suojelupoliisi Säpon raporttiin väkivallan hyväksyvästä äärioikeistolaisuudesta, joka on demokratialle vaaraksi. Tästä syystä on selvitys rasististen järjestöjen kieltämisestä saatava valmiiksi ensi helmikuuhun mennessä.

Löfvénin viittaus tarkoittaa Säpon raporttia viime vuoden elokuulta. Siinä suojelupoliisi katsoo po. äärioikeistolaisuuden voivan johtaa yksilöiden radikalisoitumiseen; pommi-iskuihin tai vakaviin väkivallantekoihin. Säpo viittaa tapahtumiin maailmalla.

Suojelupoliisi katsoo, että aiemmin pieniin ´valkoisen vallan´ järjestöihin keskittynyt äärioikeistolaisuus olisi leviämässä ja tavoittamassa useampia kannattajia. Näiden ryhmien yhteyksien lisääntyminen saattaa johtaa muukalaisvastaisten rikosten yleistymiseen.

Seurauksena voisivat olla myös lievemmät väkivallanteot poliitikkoja, vähemmistöjä ja erilaisia yhteiskunnallisia tahoja vastaan, katsotaan suojelupoliisin raportissa elokuulta 2019.

Lähteet Nyheter Idag, Säkerhetspolisen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa