Eurooppa

Ruotsin PISA-tuloksia vääristeltiin – opetusministeri ja kouluvirasto tukkanuottasilla

Anna Ekström. Kuva Socialdemokraterna / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Vuonna 2019 Ruotsin opetusministeriö ja hallitus opetusministeri Anna Ekströmin (S) johdolla ilmoittivat onnistuneensa kääntämään jatkuvasti huononevien PISA-tulosten suuntauksen. PISA-tulos oli edelleen matala mutta silti korkeampi kuin edellisenä vuonna.

PISA (Programme for International Students Assessment) on OECD:n jäsenmaiden yhteinen tutkimusohjelma. Tutkimuksessa selvitetään, miten 15-vuotiaat nuoret hallitsevat tulevaisuuden kannalta keskeisiä avaintaitoja ja opiskeluasenteita.

– Ilon päivä, Anna Ekström sanoi ja kehui, että kyseessä oli voimakas viesti siitä, että ”ruotsalainen koulu on vahva”.

Kesällä 2020 paljastui, että PISA-tutkimuksen tuloksia olikin paranneltu. Keskiarvo saatiin edelliskerrasta nousemaan, kun kokeesta jätettiin pois ulkomailla syntyneitä sekä muitakin heikosti menestyneitä.

Ruotsin kansallisen koulutusviraston pääjohtaja Peter Fredriksson kutsutaan nyt koulutusvaliokuntaan vastaamaan, mitä hän tarkkaan ottaen kertoi opetusministeri Anna Ekströmille joulukuussa 2019 pidetyssä kokouksessa.

Samanaikaisesti perustuslakivaliokunta laajentaa ministerin tutkintaa sen jälkeen, kun häntä on  syytetty valtiopäiville valehtelusta.

Käynnissä olevan tutkinnan aikana on käynyt ilmi, että ministerillä ja kouluvirastolla on erilaiset näkemykset siitä, mitä opetusministeriössä 2. joulukuuta 2019 pidetyssä kokouksessa oikein sanottiin.

Ekström väittää, että kokouksen aikana hänelle ei ilmoitettu, ettei PISA-tuloksessa ollut ulkomailla syntyneitä opiskelijoita. Kouluvirasto puolestaan väittää, että ministerille ilmoitettiin asiasta kokouksen aikana.

Joka tapauksessa Ekströmillä oli pääsy sisäisiin muistioihin, joissa hänen omat virkamiehensä varoittivat Ruotsin rikkoneen PISA-sääntöjä sulkemalla suuren osan opiskelijoista pois testistä. Yli kuusi kuukautta muistion lukemisen jälkeen Ekström vielä väitti valtiopäiville antamassaan kirjallisessa vastauksessa, ettei hänellä ”ollut tietoja, jotka viittaisivat siihen, että opiskelijoita jätettiin pois väärin perustein”.

Ruotsidemokraattien aloitteesta oppositiossa on keskusteltu Ekströmille annettavasta epäluottamuslauseesta.

Lähteet Expressen, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa