Eurooppa Politiikka

Ruotsin poliisi julkaisi päivitetyn listan ongelmalähiöistä – ”Silmien sulkeminen totuudelta on harvoin hyväksi”

Ruotsin poliisin julkistama lista maan ongelmalähiöistä osoittaa, että myös no go -alueiksi kutsutut ”herkät alueet” ovat vähentyneet yhdellä.

Ruotsin ”herkät alueet”, eli ongelma-alueet, jotka myös no go -alueina tunnetaan, ovat vähentyneet yhdellä. Asia käy ilmi Ruotsin poliisin maanantaina julkaisemasta tilannekatsauksesta, kertoo SVT.

– Nähtävissä on positiivisia trendejä, sanoo Mats Löfving, Ruotsin poliisin kansallisten operaatioiden osaston päällikkö.

Aiemmin ongelma-alueita oli 61, nyt 60. Hageby Norrköpingissä sekä Smedby Upplannissa ovat poistuneet listalta, mutta tilalle on noussut Tumba Storvetenissä.

Silmien sulkeminen totuudelta on harvoin hyväksi

Joidenkin alueiden positiivisesta kehityksestä huolimatta tilanne ei ole kaikkialla kehittynyt suotuisasti, ja rikollisuuden määrä on ollut kasvussa. Tilannekatsauksen julkistamisen myötä Ruotsin poliisi kertoi suunnitelmistaan palkata 10 000 uutta poliisia vuoteen 2024 mennessä.

– Käytämme laatimaamme tilannekuvaa prioriteettien asettamiseen. Herkiksi luokitellut alueet saavat suurimman osan vahvistuksista, Löfving muistuttaa.

Kaikkia tilannekatsauksen julkistaminen ei miellytä.

– Kyllä, se on leimaavaa. Kukapa nyt haluaisi asua ongelma-alueella, sanoo sosiaalidemokraattien poliitikko Ebba Östlin Botkyrkasta Tukholmasta.

Poliisipäällikkö Löfving ei kuitenkaan hyväksy kritiikkiä.

– Silmien sulkeminen totuudelta on harvoin hyväksi, hän painottaa.

Viranomaisten ongelmat ”herkillä alueilla” ovat vakavia

Poliisin listaamat ongelmalähiöt ovat tyypillisesti maahanmuuttajaenemmistöisiä, ja työttömyysaste niissä on korkeampi verrattuna ruotsalaiseen keskivertoon. Alueet toimivat myös radikalisoitumisen ja islamilaisen extremismin kasvupohjana. Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen mukaan 70 prosenttia Ruotsista ISIS:n joukkoihin taistelemaan lähteneistä jihadisteista tulee näiltä ”herkiltä alueilta”.

Viranomaisten ongelmat Ruotsin ”herkillä alueilla” ovat usein erittäin vakavia. Ruotsin poliisi joutui lopettamaan poliisiaseman Tukholman maahanmuuttajavoittoiselta esikaupunkialueelta, Rinkebystä, kun poliisilaitosta oli palopommitettu.

Ruotsin Ambulanssiliiton puheenjohtaja vaati kaksi vuotta sitten henkilöstölleen sotilasvarusteita, koska lääkintähenkilöstö joutuu vaaraan hälytystehtävissä no go -alueille. Osa ambulanssihenkilöstöstä kärsi posttraumaattisen stressin oireista pelon vuoksi.

  • 465
    Shares

Liity kannattajajäseneksi