Eurooppa Politiikka

Ruotsin poliittinen kenttä murroksessa

Jimmie Åkesson. Kuva Politikerveckan Almedalen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ruotsissa on tapahtumassa merkittävä poliittinen käänne. Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on tavannut Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin keskustellakseen tämän kanssa puolueiden yhteisistä näkemyksistä ajankohtaisissa asioissa.

Ulf Kristersson sanoi Facebook-sivullaan eilen, että ei ole syytä odottaa seuraavia vaaleja, vaan ryhdyttävä kokoamaan voimia paremman politiikan puolesta nyt.

Kristersson viittaa lokakuiseen puheeseensa puoluekokouksessa. Hän nosti kolmena tärkeimpänä kysymyksenä rikollisuuden, Ruotsin energiahuollon sekä maahanmuuttopolitiikan. Kristersson uskoo näissä kysymyksissä vallitsevan laajan kansalaisten tuen paremmalle politiikalle. Hallituksen linja on paitsi todellisuudelle myös yhteiskunnan mielipiteelle vieras.

Tapaamisessa Jimmie Åkessonin kanssa olivat läsnä myös eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Keskustelussa oli esillä mm. elinkautistuomion säätäminen jengimurhille ja pääsykielto kauppaliikkeisiin. Energia- ja ilmastopolitiikassa puheena oli ydinvoiman merkitys myös tulevaisuudessa. Maahanmuuttoa tulisi vähentää eikä lisätä. Meneillään on kaikkien puolueiden selvitystyö asiassa, mutta hallitus näyttää siitä huolimatta aikovan lisätä erilaista migraatiota.

Kristersson kiittelee rakentavaa keskustelua. Vaikka puolueilla on omat periaatteensa ja ne ovat monessa asiassa eri mieltä, vallitsee niiden välillä kunnioitus sekä samansuuntaiset käsityksen monessa tärkeässä aiheessa. Niissä on yhteistyö valtiopäivillä tarpeen. Ruotsi ei voi jatkaa entiseen malliin. Poliittinen peli ja toimintakyvyttömyys uhkaavat yhteiskuntasopimusta. Ruotsin suuriin ongelmiin on tartuttava nyt tiukasti.

Pari viikkoa sitten Kristersson pyysi anteeksi oman puolueensa toimintaa ja vaikutusta maahanmuuttopolitiikassa. On osoittautunut, että kriitikot ovat olleet oikeassa, sanoi hän. Kristersson arvosteli tuolloin pääministeri Stefan Löfvénin tuoretta lausuntoa siitä, että nyt esille tulleet suuret ongelmat eivät olisi olleet nähtävissä 2015 tapahtumien aikana. Lisääntynyt rikollisuus ja muut ongelmat liittyvät suoraan alkaneeseen maahanmuuttovirtaan, moderaattien johtaja tähdensi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa