Eurooppa

Ruotsin radion toimittajalla oli suhde islamistisen turvallisuusuhan kanssa

Ruotsin radio Tukholmassa. Kuva Kalle1 / Wikimedia / public domain.

Ruotsin radion toimittajalla on ollut suhde radikaali-islamistiin. Islamisti Raad Al-Duhan on gävleläisen imaamin Abo Raadin poika. Ruotsin maahanmuuttovirasto, turvallisuuspoliisi (Säpo) ja hallitus luokittelevat isän ja pojan turvallisuusuhkiksi.

Raad Al-Duhan ja Abo Raad ovat Irakin kansalaisia, joilta on evätty Ruotsin kansalaisuus. Isä ja poika kuuluvat kuuden islamistin joukkoon, jotka on pidätetty vuoden 2019 ulkomaalaisten erityisvalvontalain nojalla.

Hallitus päätti karkottaa kaikki kuusi, mutta vain yksi heistä, tiedeakatemian entinen omistaja Abdel Nasser El Nadi, on lähtenyt maasta vapaaehtoisesti. Muut islamistit ovat jääneet maahan maastapoistamisen täytäntöönpanossa ilmenneiden ongelmien vuoksi.

Ruotsin radion (SR) Ekot teki syksyllä 2019 noin viisitoista raporttia asiasta, jotka arvostelivat Säpoa ja muita viranomaisia. Useat raporteista ovat lähtöisin toimittajalta, joka asuu Raad Al-Duhanin kanssa.

Kriittisten raporttien lisäksi toimittaja kirjoitti kriittisiä viestejä Twitteriin, joissa hän kyseenalaisti viranomaisten toiminnan.

Myös toimittajan äiti liittyy Al-Duhanin tapaukseen. Äiti kirjoitti helmikuussa 2020 oikeusministeri Morgan Johanssonille ja sisäministeri Mikael Dambergille kirjeen, jossa hän kritisoi islamistien kohtelua.

28. elokuuta 2020 Al-Duhan ilmoitti asuinpaikakseen osoitteen, jossa olevan asunnon omistaa toimittajan äiti. Nyt Al-Duhan asuu toimittajan kanssa yhdessä.

On epäselvää, kuinka kauan toimittajan suhde Al-Duhaniin on kestänyt. Toimittaja väittää, että hänen suhteensa Al-Duhaniin oli puhtaasti toimituksellinen kun hän teki raporttejaan vuonna 2019.

– Heti kun sain selville, että toimituksen rehellisyys saattoi olla kyseenalainen, ryhdyin toimiin. Tämän seurauksena hän lopetti työt omasta pyynnöstään lokakuun alussa 2020, kertoo vastaava kustantaja Klas Wolf-Watz.

Toimittaja myöntää, että hän ja Al-Duhan ovat olleet ystäviä kesästä 2020 lähtien ja että hänen äitinsä oli yhteydessä mieheen. Toimittajan mukaan äiti tarjosi miehelle mahdollisuutta asua asunnossaan sinä aikana, jolloin huoneisto sattui olemaan vapaana.

Toimittaja väittää ilmoittaneensa suhteesta entiselle työnantajalleen Sveriges Radiolle ja että jonkin ajan kuluttua hän päätti erota omasta halustaan.

Tapauksen toi alunperin julkisuuteen radikaali-islamismia tutkiva säätiö Doku.

Lähde Nyheter Idag.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit