Eurooppa Rikos

Ruotsin raiskausluvuissa hirvittävä nousu viime vuodesta ensimmäisellä vuosipuoliskolla

Kuva Flickr / JouWatch

Ruotsin raiskausluvut ovat hulppeita, mutta niin ovat myös selitykset. Vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon aikana tehtiin rikosilmoitus 3 430:stä raiskauksesta. Se on 431 enemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla. Kun vuoden ensimmäisellä puoliskolla on 181 päivää niin raiskauksia tehdään 19 raiskauksen päivätahtia.

Kriminologi Nina Rungin mukaan asiaan on monenlaisia selityksiä:

– Meillä on huvittelukulttuuri, jossa nuoret juovat paljon alkoholia. Ihmiset tapaavat helposti sovellusten avulla ja menevät yhdessä toistensa koteihin. Lisäksi meillä on paljon eriäviä mielipiteitä siitä mitä oikein tapahtui. Mies sanoo, että seksi oli vapaaehtoista kun nainen väittää, että kyse oli päällekarkauksesta tai hän oli aivan liian humalassa tai jopa nukkui.

Suurimmaksi syyksi lisääntyviin raiskauksiin selitetään vuoden 2005 lakimuutosta, jolloin rikostermi ”seksuaalinen hyväksikäyttö” poistettiin ja se sisällytettiin raiskaus-nimikkeen alle. Edelleen vuoden 2013 lakimuutos lisäsi ilmoitettuja raiskauksia. Tuolloin passiivisesti maanneesta naisesta tuli uhri. Tai jotain sellaista.

Tilastot eivät kuitenkaan tue väitettä:

Kuten huomaamme raiskaukset lähtivät jyrkkään nousuun jo ennen vuoden 2005 lakimuutosta. Niin ikään vuoden 2013 lakimuutoksella ei ole ollut mitään sellaista merkittävää piikkiä tilastoissa, jotta sen voitaisiin olevan selittävä tekijä raiskausten suuressa määrässä.

Yhdessä asiassa kriminologi Nina Rung on kuitenkin varma:

– Lisääntyneet rikosilmoitukset eivät tarkoita välttämättä sitä, että teot ovat lisääntyneet. Se tarkoittaa sitä, että meillä on nyt uutta tietoa ja emme enää normalisoi seksuaalirikoksia kuten ennen tehtiin.

Ja suurella rikosten määrällä on hyvät puolensakin:

– Oikeastaan ilmoitusten pitääkin lisääntyä, sillä haluamme jokaisen tapauksen päivän valoon.

  • 409
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset