Muu maailma

Ruotsin Turvallisuuspoliisi: ”Maassa arviolta 2 000 islamistia”

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Ruotsin turvallisuuspoliisin SÄPO:n mukaan Ruotsissa on arviolta 3 000 väkivaltaisuuteen taipuvaista extremistiä. Luku on kasvanut muutamassa vuodessa parilla kolmella sadalla. Näistä ääriliikkeen edustajista 2 000 on ääri-islamisteja ja loput 1 000 jakautuvat äärioikeiston ja -vasemmiston kesken.

Islamilaisia ääriextremistejä oli SÄPO:n vuoden 2010 arvion mukaan noin 200 henkilö, joten reilussa puolessa vuosikymmenessä Ruotsiin ollaan saatu kunnon jihadistiarmeija. Syitä Ruotsin suurelle potentiaalisten jihadistien määrälle selitetään mm. isiksen kasvulla Syyrian sodan alkaessa. Terroritaso on ollut kolmosella vuodesta 2010 alkaen 1-5 asteisella asteikolla.

SÄPO:n päällikkö Anders Thornberg toi luvut esiin Ruotsin politiikkaviikon Almedalveckanin alussa tänään. Hänen mukaansa SÄPO tutkii 6 000 erilaista juttua, vihjettä tai johtolankaa kuukaudessa selvitelläkseen ääriliikkeiden mahdollisia esimerkiksi suunnittelemia terrori-iskuja. Lisäksi Thornberg kertoo, että koko yhteiskunnan on oltava mukana terrorintorjuntatalkoissa:

– On tärkeää, että koko Ruotsi ottaa vastuun tästä kehityksestä: ennenkuin joku on tuhonnut elämänsä alkamalla terroristiksi, ennenkuin saamme lisää iskuja, joita emme halua.

Mielenkiintoista on, että kun SÄPO kertoi nämä luvut, on varsinkin Ruotsin Vasemmisto pitänyt suurta ääntä äärioikeiston terrorista. Äärioikeistolla Ruotsissa tarkoitetaan Ruotsin Vastarintaliikettä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa