Eurooppa Rikos

Ruotsin turvallisuuspoliisin johtaja: terroriuhka on ”uusi normaali”

Ruotsin poliisin erikoisyksikkö Tukholman 7.4.2017 terrori-iskun jälkeen. Kuva: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
Ruotsin turvallisuuspalvelun (Säpo) johtaja Anders Thornberg on tunnustanut, että terrorismi on nyt ”uusi normaali” Ruotsissa.

Anders Thornberg kertoi BBC:lle, että muutama vuosi sitten Ruotsissa oli seurannassa vain noin 200 radikaalia, kun nyt seurannassa on vähintään 3 000 radikaalia. Tämä on raskas tehtävä viranomaisille, jotka ovat lisäksi kykenemättömiä hallitsemaan lisääntyvää maahanmuuttajien rikollisuutta.

Thornberg myönsi ettei ole nähnyt vastaavaa 30-vuotisen uransa aikana ja totesi, ”Meillä on uusi normaali.”

Rikosuhrien osuus Ruotsin väestöstä 2005-2016. Kuva: BRÅ/NTU (suomenkieliset tekstit: Kansalainen)

BRÅ:n lehdistötiedote 15.11.2017 (ruotsiksi)

Thornbergin mukaan eräs Ruotsin tärkeimpiä huolenaiheita ovat palaavat ISIS:in taistelijat, joita lähti taisteluihin huomattavan paljon, vaikka Ruotsi on puolueeton toimija Lähi-idässä.

Vasemmistoliberaali hallitus ei ole ottanut erityisen kovaa linjaa näihin jihadisteihin ja sisäministeri Morgan Johansson kieltäytyy perumasta ISIS-vapaaehtoisilta Ruotsin kansalaisuutta, eivätkä Ruotsin sosiaaliviranomaiset ota automaattisesti huostaan murenevaan kalifaattiin mukaan otettuja lapsia, koska uskovat islamistien voivan silti olla hyviä vanhempia.

Ruotsin Finanssivalvonnan puolesta Ruotsin sotakorkeakoulun laatiman raportin mukaan noin 300 taistelijaa sai Ruotsin hallitukselta sosiaalietuuksia heidän palvellessa jihadistien riveissä. Tämä johtuu todennäköisemmin valtion taitamattomuudesta kuin liiasta vasemmistoliberaalista avokätisyydestä.

Massamaahanmuuton ja radikaali-islamilaisen terrorin aiheuttamasta selvästä ja olemassa olevasta vaarasta huolimatta, suurin osa Thornbergin ja BBC:n keskustelusta näytti kuitenkin keskittyvän tarpeeseen ohjata vähäisiä resursseja torjumaan ”valeuutisia” ja ”disinformaatiota”, joiden väitettiin suurelta osin olevan lähtöisin Venäjältä.

”Meille on erittäin tärkeää seurata tuota ja me emme arastele Ruotsissa – tästä näkökulmasta katsoen suurin uhka turvallisuudellemme on Venäjä”, väitti Thornberg.

Ruotsissa on tänä vuonna valtiopäivävaalit ja vasemmistoliberaaleja vallanpitäjiä huolestuttavat mielipidetutkimukset, jotka näyttävät euroskeptiselle ja massamaahanmuuttoa vastustavalle Ruotsidemokraateille merkittävää läpimurtoa.

Jack Montgomery / Breitbart 6.1.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa