Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsin uusi turvapaikanhakijoiden koululaki on johtanut vaikeaan asuntopulaan

Kuva Pixabay.

Noin 6 000 yksintulleelle alaikäiselle turvapaikanhakijalle on myönnetty väliaikainen oleskelulupa opiskelua varten. Vaatimus tulee Ruotsin uudesta turvapaikanhakijoita koskevasta koululaista. Toimenpide on aiheuttanut uusia ongelmia. Kaikille turvapaikanhakijoille on vaikeuksia löytää asuntoja.

Uuden lain piirissä maahan jääneiden turvapaikanhakijoiden tulee saada asunto samoilla ehdoilla kuten ruotsalaistenkin. Tämä on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi, kertoo SVT.

Monet kunnat ovat joutuneet kääntymään avustusjärjestöjen puoleen. Näin on tapahtunut muun muassa Örebron kunnassa, missä pääasiassa nuoret afgaanimiehet ovat ilman asuntoa. Osa turvapaikanhakijoista ajelee busseilla yöt tai asustelee matkailukeskuksessa.

– Lain tarkoitus on hyvä, mutta seurauksia olisi voitu analysoida paremmin, sosiaalidemokraattien kunnanvaltuutettu John Johansson sanoo.

Syksyllä 2015 turvapaikanhakijavirran mukana saapui paljon henkilöitä, jotka ilmoittautuivat alaikäisiksi yksintulleiksi turvapaikanhakijoiksi. Alaikäiseksi ilmoittautuneet saivat jäädä suoraan maahan ja hakemukset menivät käsittelyyn, mutta käsittelyajat ovat olleet pitkiä, ja käsittelyn aikana aikuisiksi tulleet ovat saaneet hylkääviä päätöksiä hakemuksiinsa.

Ei ole reilua, hallitus ajatteli ja yhdessä Keskustapuolueen kanssa ajoi läpi lain, jonka puitteissa aikuiset kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat suorittaa koulunsa loppuun.

11 745 turvapaikkahakemuksen jättäneestä alaikäisenä yksin tulleesta turvapaikanhakijasta 5 960 on oikeutettu jäämään Ruotsiin päättämään koulunkäyntinsä.

Asuntopula on johtanut yllättäviin ongelmiin. Poliisi varoittaa, että rikollisjengit rekrytoivat turvapaikanhakijoita asuntoa vastaan. Tilannetta on kuitenkin vaikea ratkaista, sillä kyse on aikuisista ihmisistä.

– Jos olet aikuinen jolla on oleskelulupa, olet vastuussa itsestäsi, eikä vastuuta voi siirtää kunnalle, John Johansson muistuttaa.

  • 244
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset