Eurooppa Rikos

Ruotsissa käsikranaateista on tullut ongelma – aseita tarvitaan ja niitä myös saa

Kuvituskuva. Ruotsiin matkalla olleita käsikranaatteja. Kuva Bosnian poliisi.
Ruotsissa käsikranaateista on tullut ongelma.

Tammikuun alussa 60-vuotias mies kuoli Tukholmassa, kun hänen maasta nostamansa esine räjähti hänen käsissään. Esine oli käsikranaatti. Vain vähän tapauksen jälkeen käsikranaatti räjähti poliisilaitoksen edustalla Malmössä.

Käsikranaatti-iskut ovat yleisesti ottaen olleet hieman epätavallisia pohjoismaissa viime vuosikymmeninä, sillä kyse on sodissa käytettävästä aseesta.

Poliisin tilastojen mukaan Ruotsissa tehtiin viime vuonna (2017) 43 käsikranaatti-iskua tai sellaisen yritystä, ja kranaatti räjähti 21 tapauksessa. Vuonna 2016 yrityksiä oli 55, ja kranaatti räjähti 35 tapauksessa. Trendi on nouseva (tai aseiden laatu ja käyttäjien osaaminen on kohentunut, toim. huom.), sillä vuonna 2015  yrityksiä oli 45 ja räjähtäneitä kranaatteja 10.

”Tarvitaan tutkimusta”

Trendi huolestuttaa Ruotsin poliisia.

Tarvitaan tutkimusta, jotta saadaan vastaus, onko kranaattien käyttö todella lisääntynyt Ruotsissa, mutta uskomme, että osittain siitä on tullut trendi, selittää Linda Staaf, Ruotsin poliisin kansallisten operaatioiden (NOA) osastopäällikkö.

Eräs kriminologien ja tutkijoiden – Manne Gerell, Joakim Sturup, Amir Rostami, Anders Sandholm – tekemä tutkimus pyrkii kertomaan tarkempia lukuja ammuskeluihin ja räjähtelyihin Ruotsissa. Tutkimus osoittaa, että vuoden 2010 jälkeen maahanmuuton suurvallassa on räjähtänyt 78 käsikranaattia. Puolet näistä sattumuksista tapahtui vuonna 2016.

Tutkimuksen eräs ongelma on ollut se, että vastaavia tilastoja muista maista ei ole juurikaan saatavilla, sillä kranaattien räjähtelyt ovat jotensakin harvinaisia rauhan aikana.

Tosiasia, että muut maat eivät ole vaivautuneet tilastoimaan asiaa, kertoo jo jotain. Meidän näkökulmastamme Ruotsissa kuitenkin on tarvetta tilastoida, tutkija Gerell toteaa ja jatkaa, että tutkijat löysivät vertailudataa vain Meksikosta.

”Aseita tarvitaan ja niitä myös saa”

NOA:n Staafin mukaan maan jengisodissa käytetty aserepertuaari on laaja.

Yleisesti ottaen pistooleja, revolvereja, puoliautomaatti- ja automaattiaseita, Staaf sanoo.

Tarkkaan ei ole tiedossa, paljonko laittomia aseita Ruotsissa on, mutta ne, jotka niitä tarvitsevat, niitä myös saavat.

Nähtävissä on aseiden melko iso tarve, ja niitä on myös saatavilla. Jotenkin ihmiset saavat näitä aseita haltuunsa, Staaf selittää.

Aseita salakuljetetaan Ruotsiin muun muassa Balkanilta. Yksi syy kranaattien suosiolle jengisodissa on se, että Ruotsin lainsäädännön mukaan kranaatit ovat räjähteitä, eivät aseita, jolloin käytöstä seuraavat rangaistukset ovat jonkin verran pienempiä.

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit