Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsissa nuorten parissa toimivilla miehillä oli ISIS-yhteyksiä – ”Taustojen tarkistuksissa on paljon puutteita”

Kuva Wikimedia Commons.

Miehiä, joilla on läheisiä yhteyksiä salafistisiin ääri-islamilaisiin tahoihin, on työskennellyt Ruotsissa nuorten parissa.

SR:n mukaan valtio-omisteisen SiS-organisaation ylläpitämässä asuntolassa jihadisteja on työskennellyt ongelmanuorten parissa.

– Heillä on selkeä uskonnollinen ja salafistinen tavoite. Jotkut ovat olleet mukana ääriliikkeissä. Mielestäni on erittäin sopimatonta, että nämä henkilöt toimivat usein psyykkisistä ongelmista kärsivien nuorten parissa, sanoo Magnus Ranstorp, Ruotsin Puolustuskorkeakoulun terrorismitutkija.

Valtio-omisteinen SiS-asuntola Länsi-Ruotsissa toimii kouluikäisten poikien parissa. SiS-asuntolan vastaanottamilla nuorilla on usein psyykkisiä ongelmia ja rikostaustaa.

”Taustojen tarkistuksissa on paljon puutteita”

SR:n Facebookista löytämistä kuvista käy ilmi, että SiS-asuntolassa työskentelevät miehet ylistävät ISIS-järjestöä. Miehillä on myös läheisiä yhteyksiä Ruotsissa toimivaan Da’wa -järjestöön, joka rekrytoi nuoria jihadiin.

Puolustusakatemian mukaan miehet ovat myös mukana Ruotsin yhdistyneiden muslimien (Sveriges Förenade Muslimer) toiminnassa. Järjestö on vetänyt puoleensa salafistisaarnaajia ja väkivaltaa edistäviä yksilöitä.

Yksi SiS-asuntolassa työskentelevistä miehistä kuului saksalaiseen DWR-järjestöön, joka kiellettiin sen lähetettyä 140 jihadistia Syyrian ja Irakin taisteluihin. Miehen ammatinharjoittaminen vartijana on kielletty, sillä häntä pidetään merkittävänä turvallisuusriskinä.

– Taustojen tarkistuksissa on paljon puutteita, terrorismitutkija Ranstorp toteaa.

Miehet eivät ole enää SiS-asuntolan palveluksessa.

  • 575
    Shares