Eurooppa Rikos

Ruotsissa paukkuu – aseellinen väkivalta valuu nuorempiin ikäluokkiin

Jugoslavialainen M75-käsikranaatti. Kuva Wikimedia Commons.

Räjähdysainein tehtävät iskut lisääntyvät vauhdilla Ruotsissa.

Kuluvan vuoden heinäkuun loppuun mennessä räjähdysainein tehtyjä iskuja rekisteröitiin Ruotsissa 120 kappaletta. Edellisvuoden vastaavana aikana niitä oli 83 kappaletta. Näin ollen lisäystä on peräti 45 prosenttia.

Eniten iskuista kärsii eteläinen Ruotsi, jossa kuluvan vuoden heinäkuun lopulle asti tietoon tuli 44 iskua. Alueella ovat muun muassa Malmö, Helsingborg, Karlskrona ja Kalmar. Eteläisen Ruotsin poliisi kertoo, että iskut ovat lisääntyneet kolmen viime vuoden aikana. Poliisi viittaa etenkin jengirikollisuuden lisääntymiseen sekä syrjäytymiseen.

Lisääntymisessä on osaltaan kysymys rikollisjengien välisistä kostoiskuista. Niissä on tietoa räjähdysaineiden käsittelystä. Myös aiempaa helpommin päästään käsiksi räjähteisiin, joiden käyttöön on totuttu. Kranaattien käyttö on lisääntynyt juuri kostotoimien välineenä.

Poliisissa on todettu viime vuosien aikana, että aseellisen väkivallan käyttö on jengiytymisen myötä valunut yhä nuorempiin ikäluokkiin. Huolestuttavaa siksi tulevaisuuden kannalta onkin, että alle 15-vuotiaiden tekemien yleisten väkivaltarikosten määrä on noussut kolmessa vuodessa 40 prosenttia ja yleinen rikollisuus 20 prosenttia.

  • 429
    Shares
Tagit