Eurooppa

Ruotsissa puuhataan islamilaisia rukoushuoneita kouluihin

Kuvituskuva. Kuva Pixabay.

Ruotsin koululain tulkinta on mielenkiintoinen. Lain mukaan kouluihin ei saa tuoda mitään uskonnollista siten, että koulu ikäänkuin ottaisi asiaan kantaa. Tästä on pidetty näihin päiviin asti kiinni ja monia kristittyjen uskoon liittyviä asioita onkin minimoitu.

Nyt puhaltavat uudet tuulet Ruotsissa tämänkin asian suhteen. Lessebon pienessä kunnassa Kronobergin läänissä ollaan kunnan yläasteelle rakennettu muslimioppilaille erillinen rukoushuone, jossa oppilaat voivat käydä rukoilemassa kouluaikana. Opettaja Veronica Wilhelmsen kertoo:

– Oppilaiden pitää tuntea, että he voivat harjoittaa uskontoaan Ruotsissa, muuten he eivät ehkä tulisi ollenkaan kouluun.

Koululain mukaan oppilaita ei siis saa ”altistuttaa” uskonnoille, ts. esimerkiksi kouluissa ei saa harjoittaa uskonnollista toimintaa. Mutta Lessebossa muslimeille suunnatun rukoushuoneen ei katsota olevan tällaista ”altistuttamista”. Muslimioppilaiden kerrotaan olevan innoissaan:

– Tällainen on todella tärkeää, me kutsumme tätä langaksi ihmisen ja jumalan välillä, kertoo muuan Meymon Osman.

On hyvin mielenkiintoista miksi juuri islamilainen ruokoushuone halutaan kouluun, kun kuluvan vuoden aikana on käyty hyvin vilkasta keskustelua siitä, millainen yhteys koululaitoksella ja kirkolla sopii olla. Monet koulut ovat jättäneet koulujen päättäjäisistä kirkossa käymisen pois juuri pitääkseen uskonnon koulun ulkopuolella. Monet muslimioppilaat kertovat, että heidän ruotsalaiset oppilastoverinsa eivät mene kirkkoon päättäjäisissä.

Myös kouluhallituksesta kerrotaan, että islamilainen ruokoushuone kouluissa on hyväksyttyä tietyin reunaehdoin. Kouluhallituksen juristi Frida Ericmats Rutgersson kertoo:

– Tällaisen rukoushuoneen käyttö kouluissa on oppilaiden oman aloitteelisuuden takana ja se on avoimessa käytössä kaikille eräänlaisena hiljentymishuoneena välituntien aikana.

Frida Ericmats Rutgersson painottaa, että koulujen pitää ehdottomasti olla neutraaleja paikkoja, joka on vapaa uskonnollisista symboleista. Vanhempien on tunnettava olonsa turvalliseksi kun lapset menevät kouluun.

SVT

Toimitus
16.6.2016

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa