Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsissa suhtautuminen Lähi-idästä palaaviin ISIS-taistelijoihin tiukentuu

Kuva Shutterstock.

Ruotsissa halutaan perua kansalaisuus Lähi-itään matkanneilta ISIS-taistelijoilta. Terroristisista yhteyksistä voi tulevaisuudessa saada jopa 6 vuoden vankeusrangaistuksen.

Ruotsissa keskustelu sikäläisistä terrori-iskuista vastuullisten ja ISIS-taistelijoiden asemasta on johtamassa lain tiukentamiseen. Yhteyksistä terroristisiin järjestöihin annettavat tuomiot voivat nousta kuuteen vuoteen vankeutta.

Ruotsi on pääministeri Stefan Löfvénin ilmoituksen mukaan kieltäytynyt ottamasta vastaan Yhdysvaltain vangitsemia taistelijoita Syyriasta. Paluuta Ruotsiin toivoville taisteluihin osallistuneille ei ole luvassa konsulipalveluja eikä heitä varsinkaan lähdetä paikan päältä hakemaan.

ISIS-taistelijat halutaan pitää poissa maasta

Tiukkaa tekstiä on kuultu Göteborgin alueen poliisipäälliköltä. Erik Nord vaatii, että ISIS-taistelijoilta olisi peruutettava Ruotsin kansalaisuus ja pidettävä heidät poissa maasta. Hän viittaa muun muassa kahteen Göteborgista lähteneeseen terroristiin, jotka leikkasivat uhreiltaan pään irti ja tallensivat mestaukset.

Ruotsi on ollut liian lempeä ja sallinut terroristien lomailun ja paluun taistelukentille. Poliisipäällikkö uskoo, että kansalaisuuden menettämisen uhka ehkäisisi terroristimatkailua.

Pääministeri Stefan Löfvén vastasi äskettäin Yhdysvaltain eri maille esittämään vaatimukseen, ettei Ruotsi aio ottaa vastaan vangittuja terroristeja.

Sisäministeri Mikael Damberg ilmoitti Syyriassa taistelevien ja heidän kotiväkensä olevan vastuussa mahdollisesta kotiinpaluusta. Konsulipalveluja ei ole luvassa. Asia tuli ajankohtaiseksi ISIS:n viimeisen alueen piirityksessä, jossa oli parikymmentä ruotsalaista, mukana pieniä lapsia.

Terroristilainsäädäntö tiukentuu

Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson on tänään (28.2.) esitellyt lakimuutoksen, jolla tiukennetaan terroristisen toiminnan ja sen tukemisen rangaistavuutta. Rikostuomioiden maksimi on kuusi vuotta vankeutta. Laki on tulossa voimaan elokuun alusta.

Ruotsi ei määrittele itse ao. terroristijärjestöjä, joita on muitakin kuin ISIS ja vastaavat islamistiset tahot. Johansson viittaa YK:n ja EU:n määritelmiin terroristisista järjestöistä.

Länsi-Ruotsin hovioikeuden presidentti Ralf G. Larsson on jo kommentoinut, että terroristijärjestöjen määrittelyssä tulee vaikeuksia, koska yksiselitteistä kansainvälistä listaa ei ole olemassa.

Lain kiristämisen tarpeesta tultiin yksimielisyyteen hallituksen ja opposition kesken vuoden 2017 Tukholman terrori-iskun jälkeen. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien taholta on lausuttu, että hanke on toteutumassa valitettavan myöhään.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa