Eurooppa Maahanmuutto

Ruotsissa sympatiat islamilaista extremismiä kohtaan nousussa

Kuva Wikimedia Commons.

Ruotsin poliisiin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu on varoittanut ruotsalaisia, että vaikka vähemmän ihmisiä matkustaa ulkomaille taistelemaan Islamilaisen valtion kaltaisissa ryhmissä, radikaalien islamistien kannatus on maassa kasvusuunnassa.

Anders Thornberg, Ruotsin poliisin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun päällikkö (SÄPO) sanoi, että Ruotsin kansalaisia matkustaa nykyään vähemmän Syyriaan tai Irakiin taistellakseen extremistisissä ryhmissä, mutta sieltä palaavat jakavat ideologioitaan ja rekrytoivat islamisteja Ruotsissa.

”On nähtävissä yksilöitä, jotka tänne palattuaan ottavat yhteyttä nuoriin. On havaittavissa tietynlainen logistiikka – Ruotsissa oleva verkosto yrittää rohkaista uusia ja nuorempia jäseniä kannattamaan asiaa. Tällainen on käynnissä koko ajan,” hän sanoi Ruotsin Radion haastattelussa.

SÄPO arvioi, että muutamien aiempien vuosien aikana arviolta 300 yksilöä on matkustanut Ruotsista Syyriaan tai Irakiin liittyäkseen ryhmittymiin kuten al-Nusran rintama tai Islamilainen valtio. Noin puolet heistä on jo palannut Ruotsiin ja SÄPO:sta kerrotaan, että uusien taisteluihin matkaavien lukumäärä on tipahtanut viimeisen vuoden aikana.

Ruotsissa herätti raivoa, kun eräs ruotsalainen kaupunki päätti antaa palaaville jihadisteille etuuksia, kuten ilmaisen majoituksen, ilmaisen autokoulun sekä aiempien velkojen mitätöimisen.

Eräässä tapauksessa tunnettu Islamilaisen valtion kannattaja sai yli 5,000 euroa sosiaalietuuksia Ruotsilta ollessaan taistelemassa Islamilaisen valtion riveissä Aleppossa Syyriassa.

”Koko ajan ilmestyy lisää ihmisiä, joista meidän tulee olla tietoisia,” Thornberg sanoi väittäen, että islamistien kannattajien lukumäärä on nousussa ja useat heistä ovat tuntemattomia, koska eivät vielä ole syyllistyneet rikoksiin.

”On yksilöitä jotka keräävät rahaa, jotka kannattavat huomaamatta ja ovat mukana monilla eri tavoilla. Ei kuitenkaan ole kiellettyä puhua asioista. Vakavaksi asiat menevät vasta sitten, kun joku suorittaa rikoksen,” hän sanoi.

Ryhmien kuten Islamilaisen valtion tukemista on tapahtunut myös Ruotsin hallinnon ylimmissä portaissa. Vuonna 2015 yksi maan korkeimmista maahanmuuttoviranomaisista, Samiyah M. Wasame sanoi, että Islamilaiseen valtioon liittyminen on ”kaunis” päätös.

Erään suuren ruotsalaisen lehden päätoimittaja joutui myös ryöpytyksen kohteeksi sanottuaan, että hän mieluusti näkisi Ruotsin täynnä Islamilaisen valtion sotureita, jos sillä pääsisi eroon oikean siiven massamaahanmuuttokriittisistä.


Breitbart

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa