Eurooppa Politiikka

Ruotsissa työsuhdeturvan heikennys koettelee Löfvenin hallitusta

Riksdagen. Kuva GFDL / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden vähemmistöhallitus Ruotsissa on joutumassa ensimmäiseen koetukseen tammikuun hallitussopimuksen ehdoista.

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfvenin hallitus nauttii keskustan ja liberaalien sivustatukea, jolle ehtona oli keskiryhmien vaatima työsuhdeturvan heikentäminen. Tämä ei ollut ainoa vaatimus. Keskiryhmät vaativat myös muun muassa vapaata vuokranasetantaa uudelle rakennustuotannolle.

Nämä ja kymmenet pienemmät lojaalin opposition vaatimukset olivat julki hallitusta muodostettaessa. Siitä huolimatta vasemmistopuolue (V) päätti sietää uutta hallitusta. Kuitenkin vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt varoitti puolueensa pidättävän oikeuden epäluottamuslauseeseen, mikäli hallitus toden teolla ryhtyy toimiin ohjelmassaan.

Hallitus voi kaatua työsuhdeturvan heikentämiseen

Työsuhdeturvan heikentämisestä ollaan aloittamassa selvitystä. Sekä kokoomus (M) että kristillisdemokraatit (KD) ovat arvostelleet hanketta. Yhdessä ruotsidemokraattien (SD) ja V:n kanssa ne kykenevät kaatamaan hallituksen.

Asiassa samalla kannalla on myös ammatillisen keskusjärjestö LO:n että teknisten toimihenkilöiden TCO:n johto. Erityisesti sosiaalidemokraattijohtoisen LO:n kanta on sosiaalidemokraateille vaikea pala.

Löfven vähättelee keskusjärjestön johdon kannanottoa. Sjöstedtille hän heittää kysymyksen; olisiko ruotsidemokraattien tukema oikeistohallitus mieleisempi.

Työsuhdeturvan heikentäminen vaikea kysymys vasemmistolle

Työsuhdeturvan (LAS) heikentäminen koskee irtisanomistilanteiden menettelyä ja korvauksia. Perinteisesti tämä kysymys on ollut sosiaalidemokraateille erityisen tärkeä. Niinpä edes pääministeri Reinfeldt (M) ei tohtinut ottaa asiaa esille hallituskautenaan.

Tammikuussa hallitusta  muodostettaessa asia olikin kipeä paikka LO:n johdolle. Myös Sjöstedt joutui hankalaan asemaan hyväksyessään passiivisesti hallituksen ohjelmalistan. Ulf Kristersson sivalsi vasemmistoa ”ohituksesta oikealta”. Nyt Sjöstedt uhkaa epäluottamuslauseella, joskaan kommentaattorit eivät usko sen toteutuvan.

Selvityksellä on aikaa vuoden verran ja toteutuessaan työsuhdeturvan heikennys astuisi voimaan vuoden 2021 alusta.

Tilannetta sävyttävät viime kuukausien kannatusmittaukset. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien sekä ruotsidemokraattien liitolla olisi luvassa enemmistö, kun sekä liberaalien että hallituspuolue vihreiden kannatus on äänikynnyksen alapuolella. Myös keskustan kannatus on heikentynyt.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit