Kotimaa Maahanmuutto

Ruotsista turvapaikkaa hakenutta yritettiin väärennetyillä papereilla Suomeen – jäi kiinni Turussa ja haki turvapaikkaa Suomesta

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Etelämaalaismiehen veli piti saada Suomeen. Veli oleili Ruotsissa, mistä tämä oli hakenut turvapaikkaa.

Pikku hiljaa suunnitelma alkoi muotoutumaan. Etelämaalaismies pyysi kaveriltaan tämän kaikki matkustusasiakirjat – passin, oleskeluluvan ja henkilökortin – joihin muokattiin valokuvat muistuttamaan etelämaalaismiehen veljeä.

Toukokuussa 2019 ”paperityöt” oli tehty, ja suunnitelman tärkein osa – laiton maahantulo Ruotsin kuningaskunnasta Suomeen – voitiin toteuttaa. Tai ainakin yrittää toteuttaa.

Hyvin alkuun lähtenyt suunnitelma sai nolon lopun Turun sataman matkustajaterminaalissa, jossa veli jäi kiinni maahan saapumisesta ilman oikeaa ”passia, muuta matkustusasiakirjaa, viisumia tai oleskelulupaa”.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa etelämaalaismiestä ja tämän kaveria syytettiin laittoman maahantulon järjestämisestä. Oikeudessa etelämaalaismies puolusteli tekoaan sillä, että perhe oli vaatinut veljen tuomista Suomeen. Kaveri puolestaan oli kokenut tarvetta vastapalvelukseen, sillä etelämaalaismies oli aiemmin auttanut häntä ”paperiasioissa”. Kumpikaan ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että kyseessä olisi rikos.

Laittoman maahantulon rikosvastuu voidaan poistaa, jos siihen liittyy humanitaarisia vaikuttimia tai ulkomaalaisen turvallisuuteen vaikuttavia olosuhteita. Veli oli jättänyt turvapaikkahakemuksen jo Ruotsin kuningaskuntaan, ja koska naapurimaatamme pidetään turvallisena maana, oikeus katsoi, että veljen turvallisuus ei ollut vakavasti uhattuna.

Etelämaalaismiesten katsottiin syyllistyneen laittoman maahantulon järjestämiseen, mistä molemmille seuraamuksena oli sakkoja.

Ruotsista turvapaikkaa hakenut ja väärennetyillä papereilla Suomeen saapunut veli haki Suomesta turvapaikkaa heti jäätyään kiinni Turussa.

Lähde Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio.

  • 400
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset