Kotimaa Rikos

Ryösti kaupan, syyllistyi huumerikoksiin, vastusti ja kaasutti poliisia – hyvin vähän suomea puhuvalle nuorelle miehelle yhdeksästä rikoksesta kaksi vuotta ehdollista vankeutta

Kuva Shutterstock.

Ehdollisen vankeustuomion tehostamiseksi miehelle määrättiin 15 kuukautta valvontaa.

Lokakuussa 2017 iltavuoro oli loppumassa espoolaisessa myymälässä. Yksinään kaupassa ollut myyjä oli viimeistelemässä päivän töitä kun ovi helähti ja joku tuli samaan kassasyvennykseen. Henkilö vaikutti nuorelta ja pituudeltaan korkeintaan 160-senttiseltä.

Kasvomaskilla naamioitunut henkilö vaati kassan avaamista. Kun kassa ei auennut, ryöstäjä iski veitsen pystyyn kassahihnaan.

Myyjä arveli, että hän on seuraava iskun kohde. Hän yritti rauhoitella ryöstäjää sanomalla, että tilanne hermostuttaa ja vaikeuttaa kassan avaamista. Lopulta kassa suostui aukeamaan ja ryöstäjä sai rahat, 200 euroa.

Syyskuussa 2018 poliisi lähti seuraamaan epäilemäänsä huumekauppiasta. Kun siviilivaatteissa ollut viranomainen sai miehen kiinni ja sanoi olevansa poliisi sekä näytti virkamerkkiään, huumekauppias suihkutti kaasulla poliisia kasvoille. Poliisi onnistui sokaistumisesta huolimatta ottamaan hallintaotteen huumekauppiaasta, joka myöhemmin osoittautui samaksi henkilöksi kuin kaupan ryöstänyt mies.

Marraskuussa 2018 poliisi epäili miestä huumeiden väärinkäytöstä. Havaittuaan miehen kadulla poliisi tarkkaili auton peilistä, lähteekö mies karkuun. Tarkkailtava luultavasti havaitsi poliisin toimet, sillä hän pudotti jotain poliisiauton takana ja siirsi tavaran auton takarenkaan taakse piiloon. Poliisi hyppäsi ulos autosta ja haki pussin, jonka sisältö myöhemmin osoittautui marihuananaksi.

Poliisi vaati miehen mukana olleen repun tarkastamista, jolloin mies riehaantui. Poliisi laittoi riehujan autoa vasten ja ajatteli siirtää tämän maijaan. Kun mies ei rauhoittunut, poliisi vei riehujan maahan ja laittoi oikean polvensa tämän päälle. Teutarointi jatkui ja seurauksena oli poliisin kierähtäminen asvalttiin ja kuperkeikka. Viranhaltijan päähän tuli kuhmu.

Nyt viranomainen nappasi riehuvaa miestä käsistä kiinni ja otti tämän ristipuristukseen. Vasta toisen paikalle saapuneen partion avustuksella mies saatiin hallintaan.

Kesäkuussa 2019 sama mies jäi kiinni ajo-oikeudetta ajamisesta huumausaineen vaikutuksen alaisena.

Oikeudessa vuonna 2000 syntynyt ja nimensä perusteella joko Keski-Aasiasta tai Lähi-idästä lähtöisin oleva nuorimies tunnusti huumausainerikokset ja ajo-oikeudetta ajamisen. Ryöstön hän kiisti. Hän oli sattunut muuten vaan olemaan lähistöllä, koska täti ja kaveri asustelevat siellä. Virkamerkkiä esitellyttä ja itsensä poliisiksi esitellyttä viranomaista hän väitti luulleensa ryöstäjäksi, sillä hän ei juurikaan osaa suomea.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä, huumausainerikoksesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pahoinpitelystä, virkamiehen vastustamisesta, kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta sekä kulkuneuvon oikeudetta kuljettamisesta yhteensä 2 vuoden vankeusrangaistukseen.

Rangaistus annettiin ehdollisena, koska ankarimmin arvosteltava ryöstörikos oli tehty alaikäisenä. Ehdollisen vankeuden tehostamiseksi käräjäoikeus määräsi miehen valvontaan 15 kuukauden ajaksi.

Rikoksella saatua hyötyä mies määrättiin menettämään valtiolle 130 euroa. Mies joutuu korvaamaan ryöstämälleen myymälälle kateisiin jääneinä rahoina 100 euroa sekä selvittelykuluina 50 euroa.

Kaasusumuttimen kohteeksi joutuneelle poliisille mies joutuu korvaamaan 500 euroa kivusta ja särystä. Erilaisia muita korvauksia ja todistelukustannuksia mies määrättiin korvaamaan 229 euroa.

Miehen asianajajan palkkiot 3090 euroa jäävät valtion vahingoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lähde Länsi-uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 1K
    Shares