Eurooppa Maahanmuutto

Saapuvien siirtolaisten määrissä jyrkkää kasvua vuonna 2016

Neljässä päivässä maahan on laivattu 13.000 henkeä. Palermossa vastasyntyneet kaksoset.


Viimeisten 4 päivän aikana Italian maaperälle on tuotu laivoilla noin 13.000 maahanmuuttajaa. Tulijoiden määrän kasvu johtuu Sisiliansalmessa vallinneista hyvistä sääolosuhteista. Pelkästään tänään tulijoita oli 3.000 (operaatiota koordinoi Roomasta käsin rannikkovartioston operatiivinen keskus). Heidät tulee laskea yhteen Libyan ja Italian välisellä vesialueella eilen pelastettujen 7.000 kanssa. Kyseessä on Italian rannikkovartioston uusin pelastusennätys sen koordinoidessa 53 operaatiota ja samoin myös Italian merivoimien ennätys, sillä se kuljetti turvaan 2.500 henkilöä.

Osa tänään tulevista, noin 650 henkilöä, tulee saapumaan Cagliariin irlantilaisen sota-alus James Joycen kannella; 1.273 rantautuu Lampedusalle (Palermon sijaan erinäisten sanitaaristen hätäseikkojen johdosta), 1.159 on jo rantautunut Marconin laiturille Messinan satamaan ja 1.078 odotetaan saapuvan huomenna Corigliano Calabroon.

Tulijoiden välitase rikastui myös 300 muulla maahanmuuttajalla, jotka saapuivat yöllä Porto Empedocleen (133 heistä kärsi syyhystä)

Laskelmassa ei ole mukana 720 huomenna iltapäivällä Brindisiin (norjalaisella kauppalaiva Enterprisella) ja 850 Augustan kaupalliseen satamaan saapuvaa (merivoimien aluksen Libeccion kannella).

International Organization for Migration’in (IOM) mukaan vuoden 2016 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Italiaan on saapunut meritse 105.342 maahanmuuttajaa (heistä 961 on jo hyväksytty otettavaksi johonkin muuhun EU-maahan turvapaikkaan oikeutettuna pakolaisena). Tämä määrä on hieman alle puolet kaikista samalla ajanjaksolla Eurooppaan tulleista, joiden määrä on yhteensä 270.576 (vuonna 2015 samalla ajanjaksolla heitä oli 354.618).

Erittäin negatiivinen oli kuitenkin tieto, että Pohjois-Afrikasta alkaneen merenylityksen aikana kuolleiden määrä on tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 3.165, joka on 509 enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2015. Ei ole epäilystäkään siitä, mikä maa toimii lähtöpaikkana: UNHCR:n mukaan tammi- ja huhtikuun välillä 82% saapuneista tuli Libyasta (vuonna 2015 prosenttiosuus oli 89%) ja perässä tuli Tunisia huomattavalla erolla (5,5%, vuosi sitten luku oli 0,36%).

Tulijoiden määrät aiheuttavat edelleen paljon ongelmia eri alueilla, joiden rakenteet ovat jo melkein romahdustilassa

Uusin tapaus on Sardinia, jossa Cagliarin prefektuuri vetosi tänään kiinnittämään huomiota hupenevien vuodepaikkojen määrään, vaikka uusia majoitustiloja on perustettu pääkaupungin lisäksi myös saaren muille paikkakunnille.

”Uusien maahanmuuttajien tulo Sardiniaan synnyttää useita huolenaiheita”, kertoi Sardinian alueen presidentti Francesco Pigliaru. ”Samalla kun vahvistamme osallistuvamme maahanmuuttajailmiön hallintaan noudattamalla meille asetettuja kiintiöitä, niin meidän täytyy todeta, että prefektuurilta saamiemme tietojen mukaan ylitämme jo nyt heidän määrittämänsä jakokiintiön 500 henkilöllä.

Lisäksi hän jatkoi: ”12 tunnin sisällä laivan saapumisesta emme vielä tiedä, edes viitteellisesti, kuinka monta alaikäistä tulee laivan mukana. Tämä on vakavaa, sillä olemme hyvin perillä siitä, että erityisorganisaatio huolehtii heistä ja prosessiin liittyy monia seikkoja, ja se on erityisen mutkikasta”. Maaliskuun lopussa suurin määrä maahanmuuttajia oli sijoitettu Lombardiaan (13%), sen jälkeen Sisiliaan (11%) ja sitten 7% kaikille seuraaville alueille: Lazio, Campania, Veneto, Piemonte, Toscana ja Emilia Romagna.

Pelastettiin vastasyntyneet kaksoset

Lampedusalle saapui Sisiliansalmen pelastusoperaation jälkeen kaksi poikalasta, kaksoset, ja heidät kuljetettiin Cervellon sairaalaan Palermossa. Äiti Tesfamamrim Merhawit 26-v. oli tullut Asmarasta [Eritrean pääkaupunki] ja hänet otettiin Ostetrician erikoissairaalaan. Hän on jo kohtalaisessa kunnossa. Kaksospojat olivat lääkäreiden mukaan syntyneet 24. elokuuta. Kaksoset oli kuljetettu Libyan halki ravintonaan äidin rintaruokinta. Toinen heistä painoi 1,3 kiloa ja toinen 1,66 kiloa. He olivat 34. viikolla ja saavat nyt intensiivistä keskoshoitoa. He olivat hivenen kuivettuneita ja aliravittuja. Heidän tilansa on parantumassa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit