Eurooppa Politiikka

Sachsen ja Brandenburg äänestävät syyskuussa – kansallismielinen AfD vahvassa nousussa

AfD:n vaalimainos vuodelta 2017. Kuva Markus Spiske / Flickr / CC BY 2.0

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Saksassa äänestetään kahdessa osavaltiossa, Brandenburgissa ja Sachsenissa.

Luonteenomaista Brandenburgin ja Sachsenin vaalinäkymille on, että sekä CDU että SPD ovat menettäneet huomattavasti kannatuksestaan kuten koko Saksassa. Vihreiden kannatus ei ole idässä noussut yhtä vahvasti kuin lännessä. AfD kamppailee kärkisijasta kummassakin vaalissa, kuten myös lokakuun lopulla Thüringenissä, jossa Linke on erityisen vahvoilla.

Brandenburgissa kilpailu tasaisinta

Tasaisimmalta puolueiden kilpailu vaikuttaa 2,5 miljoonan asukaan Brandenburgissa Berliinin ympärillä. Verraten samalla tasolla ottelevat SPD, AfD ja CDU noin 20 prosentin tasossa. Melko lähellä seuraavat vihreät ja Linke 14 prosentilla viime mittauksessa.

Poliittinen asetelma on kuitenkin muuttunut rajusti demarien menetettyä kolmasosan eli 11 yksikköä kannatuksessa. CDU:n alamäki on viisi yksikköä. AfD on lähes kaksinkertaistunut 20 prosenttiin. Linke on menettänyt neljäsosan äänistään, vihreät yli kaksinkertaistuneet.

Osavaltiossa on demarijohtoinen hallitus, kumppanina Linke, mikä on harvinaista. Vasemmiston hallitus ei näytä mahdolliselta, mutta vihreiden kanssa se on todennäköinen.

Sachsenissa AfD nousee komeetan lailla

Yli neljän miljoonan asukkaan Sachsen on ollut CDU:n valta-aluetta koko Saksan yhdistymisen ajan. Nykyisin se hallitsee SPD:n kanssa. CDU on menettänyt kannatuksestaan neljäsosan, mutta on yhä suurin 31 prosentilla. Demareilla on enää 9 prosenttia, jossa pudotusta yli kolme yksikköä.

Linke on menettänyt 19 prosentista viisi yksikköä. Vihreillä on 10 prosenttia, nousua vajaa puolet, FDP on viidessä eli palaamassa maapäiville, kuten myös Brandenburgissa. Hallituksen muodostus tulee vaikeammaksi kuin aiemmin.

AfD on noussut kuin komeetta viiden vuoden takaisesta; 25 prosenttiin eli kannatus on 2,5-kertaistunut.

Thüringenissa AfD:n kannatus kaksinkertaistunut

2,1 miljoonan asukkaan Thüringen on ainoa osavaltio, jossa Linkellä on pääministeri. Hallituksessa ovat myös SPD ja Grüne. Linke oli viime vaalissa toiseksi suurin 28 prosentilla, nyt suurin, mutta pudotusta olisi kaksi yksikköä. CDU oli suurin, 33,5 mutta nyt enää 24 prosentissa. Demareilla on 9 ja vihreillä 11 prosenttia. FDP jäänee yhä maapäiviltä 4 prosentilla.

AfD on kaksinkertaistanut kannatustaan 21 prosenttiin. AfD ei toistaiseksi sovi hallituskumppaniksi muille, joten entinen hallituspohja on mahdollinen.

Saksan poliittinen kenttä muuttuu

Saksan politiikan suuret muutokset näkyvät selkeästi 10 vuoden ajalla. Tuore mittaus antaa koko maassa CDU/CSU:lle 26 prosenttia, kun liittopäivävaaleissa 2009 saalis oli vajaa 42 prosenttia. SPD on pudonnut 26 prosentin tasolta 14 prosenttiin. Vihreät on 25 prosentissa eli tulos kolminkertaistunut. FDP ja Linke ovat nyt 7 prosentissa eli 1,5 yksikköä vähemmän kumpikin.

AfD saa koko maassa 14 prosentin kannatuksen, kun kannatus oli aiemmin 4,7 prosenttia. Pienryhmillä kannatusta on ollut 5-8 prosentin edestä, kuten myös osavaltiovaaleissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit