Kotimaa

Sähköverkkoyhtiö Carunan ulkomaalaisomistus vahvistuu edelleen

Kuva Pxhere.

Carunan ainoaksi suomalaiseksi omistajaksi alle 10 prosentin osuudella jää kauppojen toteuduttua Työeläkeyhtiö Elo.

Ontario Teachers’ ja KKR ovat ostaneet First Sentier Investorsilta (FSI) ja Omersilta omistusosuuksia sähkönjakeluyhtiö Carunasta. Alkuperäisomistajiin kuuluva työeläkevakuutusyhtiö Keva myy samalla 12,5 %:n omistusosuutensa Carunasta ruotsalaiselle työeläkevakuutusyhtiö AMF:lle.

Osapuolet eivät julkista kauppojen yksityiskohtia.

Yrityskauppojen vahvistumisen jälkeen Carunaa omistaa KKR 40 %, Ontario Teachers’ 40 %, AMF 12,5 % ja Työeläkeyhtiö Elo 7,5 %

Ontario Teachers’ on Kanadan suurin yhden ammattiryhmän eläkerahasto. AMF on ruotsalainen eläkevakuutusyhtiö ja sen omistavat tasaosuuksin Ruotsin Ammattiliittojen keskusjärjestö LO sekä Elinkeinoelämän keskusjärjestö Svenskt Näringsliv.

Pekka Haavisto (vihr.) valmisteli ja hyväksyi vastuuministerinä kokoomuksen Jyrki Kataisen hallituksen Caruna-kaupat vuonna 2013. Kauppa päätettiin talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa eikä siitä äänestetty valtiopäivillä.

Sähkönsiirtobisnes on ollut Carunalle erittäin kannattavaa, sillä vuonna 2014 Carunan liikevoitto oli yli 50 miljoonaa euroa, mutta vuoden 2018 liikevoitto oli jo 154,4 miljoonaa euroa.

Carunalla on Suomessa lähes 700 000 asiakasta ja sillä on suuri vaikutusvalta siirtohinnoittelussa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tagit