Kotimaa

Sähköverkkoyhtiöt tekevät huiman tilin siirtomaksuilla – tuottotaso jopa yli 30 prosenttia

Kuva Pixabay.

Yleinen tyytymättömyys jakeluverkkoyhtiöiden hintojen korotuksiin ja vaihtoehdottomuuteen korotusten perusteista on ollut esillä jo vuosien ajan lopullisen laskun maksajien kommenteissa ja palautteissa.

Sähkön kuluttajien kritiikki on ollut perusteltua. Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori Mikael Collanin selvitys paljastaa verkkoyhtiöiden todellisen tuoton. Kun julkisen keskustelun perusteella verkkoyhtiöiden keskimääräisen tuottotason luulisi olevan noin 7 prosenttia, on se todellisuudessa noin 25 prosenttiyksikköä korkeampi eli noin 32 prosenttia.

Collanin selvityksestä uutisoineen MTV3:n mukaan kuluttajat maksoivat 300–500 miljoonaa euroa liikaa sähkön siirrosta vuonna 2018.

Sähköverkkoinvestointien kustannustehokkuuteen liittyvät epäkohdat tulivat ilmi vuoden 2019 keväällä julkaistussa tutkimuksessa. Tähän epäkohtaan korjausta on haettu sähkömarkkinalain  muutosehdotuksessa, joka on julkaistu alkuvuodesta 2020.

– Pelkkä kustannustehokkuuden paraneminen ei muutokseksi riitä, vaan myös verkkoyhtiöiden tuotto on tosiasiallisesti rajattava monopoliliiketoiminnan riskejä vastaavalle tasolle. Tämä on vastoin TEM:n [Työ- ja elinkeinoministeriö] nykyistä linjausta, energian tehokasta käyttöä Suomessa edistävä Suomen Sähkönkäyttäjät (ELFI) vaatii tiedotteessaan.

Samaan johtopäätökseen kohtuuttomista tuotoista on päätynyt myös kansanedustaja Heikki Vestman, joka on valmistellut muun muassa verkkoyhtiöiden tuottoa kohtuullistavaa lakimuutosta.

– Poliitikot ovat oikeassa vaatiessaan verkkoyhtiöiltä kustannustehokkuutta ja hillitsemällä ylisuuria tuottoja, ELFI:stä muistutetaan.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit