Eurooppa Politiikka Uutiset

Sairaanhoitajista pula Ruotsissa

Pixabay

Viimeisen vuoden aikana sairaanhoitajien avoimien työpaikkojen määrä Ruotsissa on kasvanut reilusti. Työvoimaviranomaisten mukaan tammi-elokuussa 2022 oli avoinna 103.000 työpaikkaa sairaanhoitajille. Määrä on 37.000 työpaikkaa suurempi, kuin samalla jaksolla 2021 ja suurin ainakaan 10 vuoteen.

Syy kasvaneisiin työpaikkalukuihin on sairaanhoitajien eroaminen tehtävistään. Moni Ruotsin sairaanhoitaja siirtyy parempien palkkojen ja työolosuhteitten perässä muun muassa Norjaan ja Britanniaan, tai vaihtaa alaa kokonaan.

Ruotsin terveydenhuolto on kuormittunut, ja erityisesti ilta- ja yövuoroihin on vaikea saada sairaanhoitajia. Syitä, miksi sairaanhoitajat eivät halua tehdä töitä sairaaloissa ja päivystyksissä iltaisin ja öisin ei ole täysin selvitetty.

Ruotsin terveydenhuolto ja sen ongelmat ovat vaaliteema Ruotsin valtiopäivävaaleissa. Vaalipäivä on tuleva sunnuntai 11.9.2022.

Lähde SVT

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Juuri näin, Suomessa on ehkä maailman huonoimmat ja kusipäisimmät yritysjohtajat.

Peter Kreisler

Nyt kun Suomessa sairaanhoitajien lakko-oikeutta vielä kavennetaan, on sama ongelma kohta myös Suomessa. Tai johan se on, mutta pahenee entisestään.

Jorpa Kyyseppi

Suomesta on valitettavasti tullut totaalisen paska maa töysin kyvyttömien ja ostettujen mulkkujen ja pissaliisojen ”työn” seurauksena.

Ehkä vielä voidaan tuho korjata…. ehkä. Mutta se vaatisi aika totaalisen suunnan muutoksen.

Totuutta kehiin

Äänestämällä demareita, sairaanhoitajat korvataan vanhusten bilettämisellä, vaahtokarkkien syöttämisellä ja kaikilla on kivaa…

juha II

Ruotsin sairaan- ja terveydenhoito on aivan kuralla!!!

Rudi

Kuinka paljon työntekijöitä on saman työehtosopimuksen piirissä, eli KVTESin kunnallisessa työehtosopimuksessa? 180.000? 400.000? Siis aivan hel-etisti.
Nyt kun sairaanhoitajat ovat työtaisteluasetelmissa niin he ajavat näiden kaikkien palkka-asiaa sillä mahdolliset korotukset koskee myös koko porukkaa. On siellä joitain alakohtaisia liukumia, mutta periaatteessa tilanne on tämä.
En viitsi edes alkaa kaivamaan että kuinka monta erilaista ammattiryhmää KVTESiin kuuluu, mutta onhan siinä jotain pielessä että jonkin kriittisen ammattiryhmän palkkaa ei voida korjata ilman että siinä tulee koko heevatin porukka mukana. Ja kun kyseessä on nimenomaan julkisen puolen työntekijät joiden palkat loppupeleissä mahdollistaa vientiteollisuus, niin ei kestä pinkka näin köyhällä valtiolla, varsinkin kun ne jakovarat jaetaan poliitikkojen toimesta maan ulkopuolelle. Olisko tässäkin yksi järjestelmävika jota ei tunnisteta tai pikemminkin ei haluta tunnustaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Rudi
John Quiman

Pari vuosikymmentä sitten tunsin Ruotsissa yhden nuoren sairaanhoitajan, joka oli sairaalassa töissä. Oli kuulemma tavattoman kuluttavaa hommaa ja työtunteja tuli liikaa. Ja hän oli todella rasittunut. Ehkä sama meno jatkuu siellä vieläkin.

Jartsa

Vanhoina hyvinä aikoina punainen risti rinnassa tarkoitti muslimille kuolemaa eikä hoivaa.

Ilkka Forsten

Ristiritarien kilvessä oli myöskin punainen risti.

hoitsu

En minä ainakaan haluaisi sairaanhoitajana olla töissä monikulttuurisissa sairaaloissa.

Eka Kettunen

Fiksuimmat sairaanhoitopiirit Suomessa ovat palkanneet rokottamattomia hoitajia takaisin töihin hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Muut jäävät tältä osin nuolemaan näppejään.

Kaiken järjen mukaan pakkorokotuslaki tulee vanhenemaan, sillä päinvastoin kuin oli tarkoitus, se edistää tartuntoja. Vakavaa tautimuotoakin esiintyy enää hyvin vähän ja sitäkin lähes tulkoon ainoastaan monisairailla vanhuksilla. Nämä tiedot löytyvät THL: n tilastoista.

Valtio on tehnyt kymmeniä miljardeja velkaa viime vuosina, hoitajille siitä ei ole herunut senttiäkään, on kuulemma ollut tärkeämpää rahoittaa italialaisten taloremontteja ja saksalaisten kaasulaskuja.

Ilkka Forsten

Minä voin täysin selvittää miksi yötuuria ei kukaan tekisi. ” apua ” tarvitsevat hyppii silmille, se on niillä geeneissä, vity, vity, vity, sina haiste vity… Olla rassisti, ei kumara allahi, allahu akbar haiste vity..

Näin nopeasti selvisi syy kun haluaa sen selvittää.

Peter Kreisler

Nimenomaan, kun sen haluaa selvittää, vaan kohta se on kiellettyä, se kun on maalittamista.

Tink

Eli sama meininki kuin Suomessakin, vaikka heillä on siellä parempi palkka.
Suomessa tiedetään mitä sairaanhoitajat sanovat tarvitsevansa, tottakai! Sitä ei kuitenkaan haluta missään nimessä antaa, sillä kustannukset (ja velanotto) nousisivat. Varsinainen ja ainut toimiva vaihtoehto, eli €eurosta poistuminen ja sisämarkkinoiden tervehdyttäminen jotta palkat sekä työtaakat tasapainottuisivat
EI ole periaatteellinen vaihtoehto urapolitiikoille. Eli ei tule kuuloonkaan muu kuin kosmeettiset silmänkääntötemput.

Siksi sama meno jatkuu ja he pyrkivät peittämään toimimattoman yhtälön raahaamalla epätoivoisia ihmisiä ulkomailta tekemään hoitajan työt, miinus kommunikointi potilaiden kanssa.

Johtajien kylmä sadismi vielä korostuu esim. HUS:n johdolla joka monin keinoin, kuten laittomilla pakkopiikityksillä ym. tekevät hoitajien työn kestämättömäksi.

Perheessäni on juuri valmistuva hoitaja. Hän ja joukko muita opiskelijoista ovat jo ennen valmistumista päättäneet, etteivät tule koskaan tekemään hoitajan töitä Suomessa ja monet hankkivat toisen koulutuksen alle ennenkuin katsovat missä aloittavat työt – kunhan ei suomalaisessa sairaanhoidossa joka on toksista masokistin hommaa.

Ilkka Forsten

Ota kuudes koronapiikki NYT, saat ilmaiseksi vyöruusun. Tätä on Suomen nykymeno mutta onneksi sanna pitää iloa yllä, ja on kohta taas lööpeissä sieraimet valkoisena.

Yhy hyyy, tämä on maalittamista, minua vainotaan, olen nuori ja haluan lomailla, minulla on paljon töitä joita teen avustajien kautta, ette voi väittää etten olisi ahkera ja tunnollinen, käytän jopa omaa aikaani bilettämiseen.

Peter Kreisler

Muuten, ennen näitä pulveribileitä Sanna julkisesti kertoi mediassa, että haluaisi viettää perheloman, ilman että joku kuvaa kaiken aikaa.
Oliko näissä bilevideoissa siis jokin sateenkaariperhe? Tosin kun katsoo videot ymmärtää, että Sanna ei halua kuvaajia ”perhelomalleen”.

Muutama pikku juttu

Johtuisiko samasta syystä kuin Suomessa: A) virkoja ei vakinaisteta kun luullaan että sairaanhoitajia on liikaa ja B) sairaanhotajille tarjotaan aina minimipalkkaa vaikka usein ovat pätevämpiä kuin lääkärit.

Tähän päälle sitten ikuinen kitinä hoitajamitoituksesta sairaanhoitopirien pois ottamat autolämmitysparkkipaikat sekä maksuttomat autohallit. Ehkä siinä on syitä riittävästi miksi hoitajia poistuu koko ajan työmerkkinoilta.

Kata

Siis ei hitto onko autonlämmityspaikat otettu pois?No on tullut taantumusta näköjään siinäkin asiassa,uskomatonta!

Tuumailija

Suurin syy on työtaakka, joka on moninkertaistettu erottamalla geeniterapiainjektioista kieltäytyjiä ja näin heidän panoksensa kaatuu muiden hoidettavaksi. Ei ennestäänkään ollut tarpeeksi tekijöitä, joka myös johtui työnantajista ja pätkätöistä.

Tuossa useampien ex-hoitajien kanssa juteltuani, pääpaino oli työn mielekkyydessä, monelle ns. kutsumusammatti, ei siinä tilipussin koossa. Nyt nämä samat henkilöt joutuvat hakemaan/kouluttautumaan uuteen ammattiin ja paljon hyvää terveydenhuollon kaipaamaa pätevää resurssia heitetty kankkulan kaivoon.