Kotimaa Politiikka

Sakari Linden: ”EU on matkalla kohti suurta umpikujaa”

Kuva Shutterstock.

Toukokuisten EU-parlamenttivaalien jälkeinen unioni näyttää jopa yhteistyökyvyttömämmältä kuin ennen vaaleja. EU-päätöksenteon ytimestä etäisen Suomen kannalta tulevaisuus ei vaikuta lupaavalta, sillä kaiken lisäksi Rinteen hallituksen ministerien mielestä Suomen ei tule ajaa omia etujaan Brysselissä.

EU on matkalla kohti suurta umpikujaa, uskoo Identiteetti ja demokratia -parlamenttiryhmässä (ID) EU-asioiden neuvonantajana työskentelevä Sakari Linden.

Sakari Linden.

EU:ssa on ennätysmäärä liittovaltiokehitystä vastustavia hallituksia, mutta Linden muistuttaa, että EU-instituutioiden johtoon on samaan aikaan ehdotettu kovan linjan federalisteja.

– EU:ssa on aina ollut kiistoja kansallisista eduista ja linjavalinnoista. Kuitenkin nyt EU-neuvostossa on kasvanut määrä hallituksia, jotka ideologisesti vastustavat vallan keskittämistä EU-tasolle. Esimerkkejä näistä ovat Italia, Unkari ja Puola.

Törmäys syntyy, Linden toteaa, kun EU-komission johtoon on esitetty EU-armeijaa kannattava saksalainen Ursula von der Leyen, Euroopan keskuspankin johtoon euroalueelle valtion fiskaalisia välineitä ja yhteisvastuullisia toimia haluava ranskalainen Christine Lagarde sekä EU-neuvoston johtoon yleisen EU-liittovaltiomyönteinen belgialainen Charles Michel.

Suomi on harvinaisuus EU-jäsenvaltioiden joukossa

Suomen aloitettua puheenjohtajuuskautensa EU-neuvostossa vahvistivat kaksi tuoreen hallituksen ministeriä, että Suomen tarkoituksena ei ole ajaa omaa etuaan EU-politiikassa. Suomi on kannassaan harvinaisuus EU-jäsenmaiden joukossa.

– Suomi on jäänyt ainoaksi lajissaan valtiona, joka ei aja etuaan aikakaudella, jolloin valtioidenvälinen kilpailu resursseista ja vaikutusvallasta kiihtyy, Linden toteaa.

Riitaisen EU:n horjuva yhteistyö ei tule Suomea paljoakaan hyödyttämään – varsinkaan, jos suomalaiset EU-poliitikot eivät aio valvoa maan etuja.

– Suomi on saanut johtaakseen riitaisen EU-neuvoston, jonka sisäisestä yhteistyöstä ei ole paljoa odotettavissa. Suomalaisten kannattaa muistaa, että äänestämällä poliittisia voimia, jotka eivät edes pyri ajamaan oman maansa ja kansalaistensa etua, ei ole mitään hyvää edes odotettavissa edunvalvonnasta, Linden painottaa.

– Suomi kaipaa kipeästi realistisempaa otetta EU-politiikkaansa, EU-asioiden neuvonantaja Linden päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa