Eurooppa Politiikka

Sakari Linden: Olisiko Suomella oppimista Italian linjasta?

Rooma. Kuva Max Pixel.
Italian hallituspuolueita edustavat Euroopan parlamentin jäsenet tapasivat Strasbourgissa Italian eurooppaministerin, professori Paolo Savonan. Tapaamiseen osallistui myös Sakari Linden, joka työskentelee ENF-ryhmän (Kansakuntien ja vapauden Eurooppa; Europe of Nations and Freedom; Europe des Nations et des Libertés) neuvonantajana Euroopan parlamentin kansainvälisten asioiden valiokunnassa Brysselissä. Linden kertoo tapaamisesta Facebook-sivullaan.

Taloustieteen professorina uransa luonut Paolo Savona on jo vuosia herättänyt huomiota eurokriittisillä näkemyksillään. Hän on muun muassa todennut euron olevan kuin vankila, jossa sotilaalliset keinot taloudellisiin keinoihin vaihtaneen Saksan hegemonia musertaa muut euromaat alleen.

Italian presidentti sekä Euroopan komissio kritisoivatkin toukokuussa Savonan nimittämistä Italian valtiovarainministeriksi tavalla, joka oli estää Viiden tähden liikkeen ja Legan yhteishallituksen muodostamisen. Kompromissiksi muodostui kuitenkin Savonan nimittäminen eurooppaministeriksi.

Euro on luotu kestämättömälle pohjalle

Savona nosti tapaamisessa esille kestämättömän pohjan, jolle euro on luotu, Linden kirjoittaa. Italia sitoutui yhteisvaluuttaan vuonna 1991 Maastrichtin sopimuksen muodossa, toisin kuin esimerkiksi Britannia ja Tanska, jotka saivat erivapauden olla liittymättä.

– Savonan mukaan oli alusta lähtien selvää, että yhteisvaluutta ei toimi ilman poliittista liittoa. Hän myös piti suurena tragediana, että keskeneräisenä toteutetussa yhteisvaluutta-alueessa finanssipolitiikka on alistettu euron vakaudelle. Tämä estää Italiaa tuottamasta investointeja, jotka olisivat tärkeitä maan vaikeassa tilanteessa, Linden huomauttaa.

Italia etsii ulospääsyä euron aiheuttamasta umpikujasta

Italia on nyt eräänlaisessa umpikujassa, mutta etsii siitä ulospääsyä. Maan liikkumavara eurojäsenenä on vähäinen, ja finanssipolitiikan liikkumavaran puuttuessa Italia on alkanut murtamaan EU:n yhteistä linjaa ulko- ja kauppapolitiikassa.

Italian ulko- ja kauppapoliittinen käyttäytyminen on luonnollista maalle, joka pyrkii vahvaan poliittiseen ja taloudelliseen itsenäisyyteen ja haluaa tarkastella maailmaa omasta näkökulmastaan.

– EU on pyrkinyt olemaan yhtenäisesti varauksellinen Kiinan valtaisaa Vyöhyke ja tie -hanketta kohtaan ja tarkastelemaan tiukemmin Kiinan investointeja Eurooppaan. Bloomberg uutisoi kuitenkin eilen, että Italia on ottamassa aktiivisen ja itsenäisen roolin Kiina-taloussuhteissa. Maa aikoo olla johtava EU-partneri Kiinan suuressa hankkeessa, Linden toteaa.

Hänen mukaansa Italian ulko- ja kauppapoliittinen käyttäytyminen on luonnollista maalle, joka pyrkii vahvaan poliittiseen ja taloudelliseen itsenäisyyteen ja haluaa tarkastella maailmaa omasta näkökulmastaan.

– Italialle taloudelliset suhteet Kiinaan, Venäjään sekä myös muualle maailmaan tekevät maasta vähemmän riippuvaisen johtavista EU-maista ja Yhdysvalloista. Tämä nostaa Italian geopoliittista merkitystä Etelä-Euroopassa ja keskisellä Välimerellä, Linden kirjoittaa.

Italian tapaus on opetus Euroopan unionille

Euroopan unionille Italian tapaus puolestaan opettaa, että kansallisvaltiot pysyvät edelleen kansainvälisen järjestelmän keskeisimpinä toimijoina. Lindenin mukaan kansallisvaltiot ja niitä koossa pitävät kansalliset identiteetit ovat niin vahva voima, että ne lopulta murtautuvat irti vahvoistakin kahleista.

Euroopan unionille Italian tapaus opettaa, että kansallisvaltiot pysyvät edelleen kansainvälisen järjestelmän keskeisimpinä toimijoina.

Mikäli Italia kahlitaan finanssipolitiikassa, löytää se lopulta keinot murtaa yhteisen EU-linjan muilla aloilla.

– Olisiko Suomella oppimista Italian linjasta? Sakari Linden kysyy.

Liity kannattajajäseneksi

Kansalaisen verkkokauppa