Kotimaa Politiikka

Sakari Linden: ”Suomen puoluejärjestelmä on siirtymässä uuteen vaiheeseen”

Kuva: Paasikivi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0.

Globaaliliberaaleilla puolueilla on tällä hetkellä ”murskaava hallinta Suomen poliittisessa järjestelmässä”. Puoluekentässä on kuitenkin nähtävissä muutospaineita.

Suomen puoluejärjestelmä on siirtymässä uuteen vaiheeseen, kirjoittaa Identiteetti ja demokratia -parlamenttiryhmässä (ID) EU-asioiden neuvonantajana työskentelevä Sakari Linden.

Tämän päivän suomalainen puoluekartta koostuu perussuomalaisista yli 20 prosentin kannatuksellaan, muutamasta keskisuuresta puolueesta kuten kokoomus, SDP, vihreät ja keskusta, sekä pienistä puolueista.

Sakari Linden.

Linden painottaa puoluejärjestelmän kokonaiskuvan ymmärtämisen tärkeyttä. Hallitsevin poliittinen jakolinja nykyään on kansallismieliset vs. liberaaliglobalistit, ei enää perinteinen oikeisto vs. vasemmisto.

– Tässä kuvassa perussuomalaiset ovat ainoa kansallismielinen puolue kaikkien muiden eduskuntapuolueiden ollessa globaaliliberaaleja. Globaaliliberaaleja eduskuntapuolueita toisistaan erottavat ainoastaan hienoiset taloudelliset painotuserot oikeisto-vasemmisto -akselilla.

Globaaliliberaaleilla murskaava hallinta

Globaaliliberaaleilla puolueilla on tällä hetkellä ”murskaava hallinta Suomen poliittisessa järjestelmässä, sillä niiden yhteiskannatus on yhä lähes 80 prosenttia”.

Linden huomauttaakin, että nykyisessä tilanteessa kansallismielisillä ei ole minkäänlaista voitettavaa. Tämä johtuu siitä, että ”globaaliliberaalit toistensa näennäisvaihtoehdot liittoutuvat joko keskenään hallituksessa tai ottavat kansallismieliset mukaan tekemään korkeintaan kosmeettisia muutoksia poliittiseen järjestelmään.”

– Kansallismielisten on saatava Suomessa vähintään yli 30 prosenttia äänistä, jotta merkittävä muutos voi alkaa. Silloin kansallismieliset voivat paitsi olla merkittävässä hallituksen linjaa määrittävässä asemassa, myös pakottaa muut puolueet muuttamaan linjansa kansallismieliseksi.

EU-asioiden neuvonantaja muistuttaa, että mahdollisuus muutokseen on kuitenkin olemassa. Vertailukohtana hän nostaa esille Italian, missä kansallismielisten puolueiden menestys on ollut nopeaa, ja nykyään kansallismielisinä pidettävien puolueiden yhteiskannatus lähentelee jo 45 prosenttia. Myös Suomessa perinteiset puolueet ovat menettämässä kannatustaan.

– Ihmiset alkavat tajuta, että mikään poliittinen yksikkö maailmassa ei menesty ilman oman edun puolustamista.

Puoluekentässä on muutospaineita

Suomen puoluekentässä on muutospaineita, sillä kaikille nykyisille eduskuntapuolueille ei välttämättä tulevaisuudessa enää ole kysyntää, Linden toteaa.

Hänen näkemyksensä mukaan kokoomuksen alamäki voi vauhdittaa neuvotteluita yhdistymisestä RKP:n kanssa. Silloin kokoomus muuttuisi sääntöihin kirjattavin teesein yksiselitteisen liberaaliksi puolueeksi, joka tukee ruotsin kielen pakollista kouluopiskelua.

Keskusta voi pudota pienpuolueiden sarjaan, sillä puolueelle ei enää ole muuta poliittista kysyntää kuin sukuhistoria ja puolueuskollisuus.

Vihreiden tulee suuntautua tulevaisuudessa selkeästi joko oikeistoon tai vasemmistoon. Vihreiden suuntautuessa oikeistoon, kokoomus voi romahtaa. Vasemmistoon suuntautuva vihreät puolestaan söisi elintilan vasemmistoliitolta, sillä Suomessa ei ole tilaa kahdelle globaaliliberaalivasemmistolaiselle puolueelle. Tällä hetkellä vihreät on Lindenin mukaan ottamassa jälkimmäisen tien.

Lähitulevaisuus osoittaa, osuuko Linden näkemyksissään oikeaan. Mahdollisuudet siihen ovat hyvät kansallismielisten perussuomalaisten kannatuksen jatkuvasti noustessa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit